Stiri Brasov

Care sunt principalele investiţii care vor fi conturate în 2014, la Braşov şi la ce s-a renunţat

piata-sfatuluiChiar dacă banii nu sunt suficienţi, în comparaţie cu necesarul pe care îl avea Braşov, în 2014 se vor contura o serie de investiţii care nu puteau fi amânate, atât pe partea de infrastructură, cât şi în domeniul educaţiei.

Printre investiţiile de la bugetul local se numără cele în vederea reabilitării unor unităţi de învăţământ. Astfel, în 2014, edilii îşi propun reabilitarea termică a două şcoli (Şcolile generale nr. 4 şi nr.9), dar şi a trei licee ( Liceul Mattis Teutsch,  Colegiul Tehnic Remus Răduleţ, corp A, Colegiul Naţional de Informatică Grigore Moisil), renunţându-se, deocamdată, la reparaţia corpului A al Liceului Nicolae Titulescu care iniţial se regăsea pe lista de investiţii. Totodată, la Grădiniţele nr. 3B şi nr. 13, dar şi la Colegiul Naţional Andrei Bârseanu şi Liceul Nicolae Titulescu, vor fi reabilitate integral sistemele de încălzire.

S-a renunţat la trei săli de sport şcolare

Anul acesta se vor efectua însă reparaţii capitale la câteva unităţi de învăţământ, cum ar fi la corpul A al Şcolii 12, dar şi la fostul Grup Şcolar din Uzina 2, astfel ca să poată fi mutaţi elevii de la Liceul Sportiv. Nu în ultimul rând, iar la Colegiul Dr. Ioan Meşotă va fi demarat procesul de extindere a clădirii. Din păcate, edilii nu vor reuşi în acest an să construiască toate sălile de sport pe care le proiectaseră la unităţile şcolare din municipiu. „Am fi vrut să construim cel puţin patru săli de sport şcolare, însă, fondurile nu ne-au permis, astfel că vom amenaja doar o singură astfel de sală la Şcoala Generală nr. 15. Am fost nevoiţi să renunţăm la proiectele de la şcolile 4, 9 şi 14. Vroiam să facem mai multe lucruri, dar nu s-a putut. Trebuie să ne încadrăm în anumite plafoane, de aceea, în acest an, nu vom reuşi să achiziţionăm instrumentele de care aveau nevoie artiştii Filarmonicii”, a precizat primarul George Scripcaru. În 2014, se va continua însă proiectul de montare a unor sisteme de supraveghere video atât în creşe, cât şi în şcoli, fiind prevăzute fonduri şi pentru lucrările de întreţinere şi reparaţii curente din cele 86 de instituţii de învăţământ din Braşov.

Nu în ultimul rând, câteva unităţi şcolare vor intra în reparaţii capitale, cum ar fi corpul A al Şcolii 12, iar la Colegiul Dr. Ioan Meşotă va fi demarat procesul de extindere a clădirii. Totodată, edilii speră să amenajeze şi încă patru săli de sport la Şcolile 4, 9, 14 şi 15, dar şi să amenajeze sediul administrativ al Centrului Preşcolar de pe strada Carierei, care va funcţiona într-unul dintre vechile corpuri ale Liceului Auto. Tot la capitolul învăţământ, în bugetul pe anul viitor vor fi prevăzute fonduri pentru igienizare şi lucrările de reparaţii curente în cele 86 de unităţi de învăţământ, dar şi pentru continuarea montării de sisteme de supraveghere video în şcoli.

Investiţii de anvergură în Poiana Braşov

Totodată, cu banii din bugetul pe anul viitor, edilii îşi propun dotarea Grădinii Zoologice, dar şi a celor de reabilitare şi modernizare a reţelei de iluminat. Pe lista investiţii de anvergură care au fost cuprinse la finanţare din bugetul local pe 2014 se regăseşte şi dublarea capacităţii parcării mari din Poiană, prin etajarea ei, dar şi demararea lucrărilor de extindere a domeniului schiabil, etapa a II-a, spre Râşnov.

Şi în ceea ce priveşte infrastructura rutieră, reprezentanţii municipalităţii au o serie de planuri. Astfel, în 2014 se va realiza un acces rutier direct între strada Lungă şi Mihai Eminescu, în zona intersecţiei cu strada Furcii. Edilii îşi propun o serie de reparaţii capitale şi poduri şi pasaje, cum ar fi la vechiul pasaj de la Fartec, dar şi la podurile de pe strada Lânii (care traversează Canalul Timiş – Triaj spre tronsonul III de ocolitoare şi cartierul Stupini) şi la cel de pe stada Zizinului peste Râul Timiş, respectiv de pe drumul spre Tărlungeni. Şi în ceea ce priveşte sistemul centralizat de termoficare vor continua investiţiile urmând a se realiza interconexiunea reţelei Tetkron dintre zona Gării şi Centrul Civic, dar şi între Tractorul şi zona Gării.

Pasajul de la Micşunica prinde contur

Un alt proiect discutat în ultimii ani, care ar putea prinde contur în 2014 este pasajul pe sub calea ferată din zona Micşunica. În bugetul pe 2014 au fost alocate fonduri pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pentru acest obiectiv, ca de altfel şi pentru realizarea studiului de fezabilitatea în vederea conturării unui modern stadion la Braşov, pentru care Guvernul a promis sprijin financiar. Totodată, au fost cuprinse sume şi pentru întocmire de studii de fezabilitate şi proiecte tehnice pentru proiectele ce vor fi depuse pentru finanţare europeană din exerciţiul financiar 2014-2020.

Anul acesta, vor prinde însă contur şi o serie de proiecte cu bani europeni, pentru care edilii au prevăzut sumele necesare cofinanţării, cele mai costisitoare fiind incubatorul de afaceri de lângă Institutul Cartofului şi Transilvania Motorland, unde partea de cofinanţare este de 50%, dar şi două proiecte finanţate prin fondul de cooperare româno – elveţian, ce vizează modernizarea infrastructurii de termoficare din cartierul Tractorul, dar şi renovarea a două şcoli utilizând tehnologii de construcţii inteligente.

 

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*