*Sistemul va fi copiat după cel implementat în Viscri, unde au fost realizate trei lagune în care se deversează apele uzate din 120 de gospodării
Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a semnat la Londra un protocol de colaborare privind protejarea mediului pentru o dezvoltare durabilă şi sustenabilă a zonelor rurale din România cu Jessica Douglas Home, preşedintele Fundaţiei Mihai Eminescu Trust – organizaţie ce dezvoltă programe de revitalizare a satului românesc – aflată sub înaltul patronaj al Prinţului Charles.
„Vom multiplica un proiect pilot care se referă la o staţie de epurare 100% naturală în zece zone rurale din Transilvania, astfel încât să putem să multiplicăm efectul de protejare a mediului şi a resurselor naturale, în special pe zona rurală, pentru cetăţeni. Aceste zone se află în judeţul Alba, judeţul Sibiu, judeţul Mureş şi în Braşov”, a spus ministrul Mediului.
Propunerea de proiect regional de infrastructură de mediu are ca obiectiv dezvoltarea infrastructurii de mediu în 10 comunităţi rurale, din patru judeţe, prin realizarea a zece staţii de epurare lagunare. Staţiile de epurare se vor realiza în satele Alma Vii, Biertan, Richiş, Mălâncrav (judeţul Sibiu), Archita, Stejăreni (judeţul Mureş), Criţ, Roadeş (judeţul Braşov) şi Plăieşii de Jos, Casinu Nou (Judeţul Harghita). Populaţia beneficiară a proiectului este de 8.500 de locuitori.
Potrivit Rovanei Plumb, avându-se în vedere proiectul care a fost deja pus în aplicare la Viscri, implementarea unui astfel de proiect durează în medie şase luni. Proiectul pilot implementat în Viscri oferă un sistem ecologic de tratare a apelor, protejând mediul înconjurător cu o investiţie şi costuri de întreţinere minime în comparaţie cu un sistem chimic şi mecanizat. Sistemul de epurare lagunară funcţionează datorită bacteriilor vii care degradează apa uzată menajeră. Aceste microorganisme aerobe şi anaerobe consumă substanţele organice din apele uzate, procesul aerob contribuind la îndepărtarea poluanţilor din apele uzate, iar cel anaerob, la prelucrarea nămolurilor. Epurarea biologică se desfăşoară prin intermediul lagunelor în mod natural, fără recirculare.
În Viscri, acolo unde a fost implementat proiectul pentru prima oară, au fost realizate trei lagune în care se deversează apele uzate din cele 120 de gospodării, având un volum total de 3.644 metri cubi şi un debit mediu de 61,8 metri cubi/zi, iar timpul de reţinere este de aproximativ 59 de zile.
Costuri de până în 385.000 de euro pe sat
Estimarea bugetului a fost făcută luând în considerare următorii indicatori: numărul de locuitori, proprietarul terenului, poziţia terenului faţă de deversor, distanţa faţă de sat, natura solului, accesul la utilităţi unde cazul, drumuri de acces, costuri pentru proiectare, studiul terenului, dirigenţia de şantier.
O staţie de epurare lagunară pentru o populaţie de 2.000 persoane presupune costuri de 384.038,38 euro, iar una pentru o populaţie de 1.000 de persoane – 263.663,38 euro. În principiu, preţul final este de şase ori mai mic decât dacă s-ar realiza o staţie convenţională.
În proiect sunt incluse următoarele componente: realizarea a patru staţii de epurare lagunare pentru localităţile cu 2.000 de locuitori, realizarea a şase staţii de epurare lagunare pentru localităţi cu 1.000 de locuitori, organizarea a 20 de întâlniri comunitare de informare şi conştientizare, organizarea a zece acţiuni de voluntariat, managementul proiectului, supravegherea şi supervizarea lucrărilor şi informarea şi promovarea proiectului.
În domeniul colectării şi epurării apelor uzate, pentru a respecta normele europene, România trebuie să realizeze investiţii în peste 2.500 de localităţi, atât pentru reabilitarea infrastructurii existente, cât şi pentru realizarea de sisteme noi de canalizare şi epurare, în special în zonele rurale.