Primăria vrea ca administrarea cimitirului să se realizeze în cele mai bune condiţii şi caută o firmă cu experienţă, care să se preocupe de întreţinerea întregului perimetru care se întinde pe o suprafaţă de 20 de hectare
Deoarece contractul încheiat cu RIAL pentru administrarea Cimitirului Municipal expiră la finele acestui an, edilii braşoveni au aprobat un caiet de sarcini privind delegarea de gestiune prin concesionare a serviciilor şi activităţiilor necesare exploatării şi întreţinerii obiectivului. RIAL se ocupă de administrarea Cimitirului Municipal din 2008, până atunci acesta fiind concesionat unei firme private, care însă, nu şi-a dat foarte mult interesul pentru îngrijirea obiectivului, care rămăsese şi fără gard pe unele porţiuni, iar sistemul de pază era deficitar, astfel că se ajunsese să se fure ca în codru atât florile şi coroanele de pe morminte, cât şi componentele de fier de la cavouri.
Acum, edilii vor să concesioneze exploatarea cimitirului pe o perioadă de zece ani. „Conform Ordonanţei de Guvern nr. 34, privind achiziţiile publice, procedura acceptată pentru administrarea cimitirului este prin concesionar. Atât în caietul de sarcini, cât şi în instrucţiunile pentru participanţii la concesiune vom include toate acele elemente care să ne garanteze că administrarea cimitirului se va desfăşura în cele mai bune condiţii, iar deţinătorii de locuri de veci vor beneficia de serviciile optime”, a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.
Experienţa în domeniu, necesară
Firmele interesate de exploatarea şi întreţinerea cimitirului trebuie să facă dovada că au o experienţă similară în domeniu, de minimum trei ani, dar şi să dispună de personalul necesar efectuării serviciilor. În primul rând, societatea care va administra cimitirul va trebui să îşi desemneze un şef de coordonare a activităţii, care va trebui să se preocupe ca activitatea desfăşurată în Cimitirul Municipal să fie executată la un nivel ridicat de profesionalism, calitate, corectitudine şi eficienţă. Având în vedere numărul ridicat de înhumări şi exhumări ce se realizează aici, o medie de trei pe zi, precum şi suprafaţa acestuia, concesionarul va avea în schema de personal, la ofertare, un număr de minimum 12 muncitori necalificaţi din care 8 gropari, 4 muncitori pentru asigurarea curăţeniei, precum şi 3 muncitori calificaţi din care un lăcătuş mecanic, un tâmplar şi un electrician. Aceşti muncitori vor trebui să fie coordonaţi de un alt şef care va trebui să verifice ca operaţiunile de săpătură groapă/astupat groapă să se realizeze „la un nivel ridicat de profesionalism si calitate cu respectarea tuturor normelor de securitate si sănătate a muncii si a specificaţiilor tehnice privind aceste operaţiuni”, după cum se precizează în caietul de sarcini.
Va plăti o redevenţă anuală de 28.000 de lei
Societatea care va întreţine şi va asigura serviciile la cimitir va plăti Primărie Braşov o redevenţă de 28.000 de lei pe an, calculată în funcţie de cheltuielile şi veniturile care vor fi încasate de cimitir.
„Având în vedere dimensiunea Cimitirului Municipal Braşov şi existenţa, în prezent, a unui număr de 32.000 de locuri de înhumare, frecvenţa solicitărilor, a petiţiilor şi a încasărilor concesionarul, pentru a realiza un serviciu de calitate, va dispune de un minim de 3 persoane cu studii medii care vor asigura funcţionarea casieriei prin încasarea taxelor şi tarifelor şi minim 2 persoane cu minim studii medii care vor asigura activitatea de relaţii cu publicul şi întocmirea contractelor de concesiune precum şi alte acte administrative”, se mai specifică în caietul de sarcini.
Administratorul va trebui să se preocupe în principal de asigurarea securităţii perimetrului cimitirului, asigurarea controlului căilor de acces, astfel ca maşinile să nu se plimbe ca pe bulevard pe aleile cimitirului, asigurarea liniştii si ordinii publice in interiorul cimitirului, întreţinerea şi curăţenia clădirilor, aleilor şi zonelor verzi, menţinerea unui grad ridicat de igienă in clădirile ce deservesc activitatea desfăşurată în cimitir, colectarea deşeurilor de pe alei, zone verzi, dar şi de deszăpezirea aleilor pe timp de iarnă.
Amenzi pentru cei care aruncă gunoiul la întâmplare prin cimitir
Ţinând cont că unii braşoveni care veneau la mormintele celor dragi aruncau apoi resturile de materiale vegetale pe care le curăţau de pe acestea, la întâmplare, printre alei, ceea ce crea atât o imagine dezolantă întregului cimitir, cât şi un disconfort pentru cei care se trezeau cu gunoaie pe mormintele lor. Consiliul Local a aprobat în ultima şedinţă unele sancţiuni pentru cei care nu îşi duc deşeurile la coşurile special amenajate. Aceştia vor fi sancţionaţi, în conformitate cu prevederile Regulamentului de Salubritate care se aplică în municipiul Braşov cu o amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei, pentru persoane fizice, şi 1.000 şi 2.000 de lei, pentru persoane juridice. Aceleaşi amenzi vor fi aplicate şi celor care culegeau flori de pe rondurile aflate în administrarea cimitirului pentru a le pune pe mormintele celor dragi.
Un comentariu
iNTR-O SOCIETATE IN CARE NUMAI HOTII AU PRIORITATE,acolo unde a distruge si a face profit este o virtute,era culmea ca cimitirul central din Brasov sa nu fie si acesta o piatra de gatul celor care vor sarmanii sa-si cunpere un loc de veci.
Nu se poate ca acum pui o floare si peste doua ore sa fie …disparuta.