Camera de Comerţ şi Industrie Braşov a anunţat, ieri, că Givernul a modificat săptămâna trecută schema privind acordarea ajutorului de minimis pentru dezvoltarea sau modernizarea întreprinderilor mici şi mijlocii, prin care se intenţionează susţinerea în continuare a IMM-urilor în vederea realizării de investiţii şi crearea de noi locuri de muncă. În cadrul acestei operaţiuni se vor finanţa proiecte de sprijinire a întreprinderilor mici şi mijlocii, privind achiziţionarea de active corporale.
Beneficiarii eligibili rămân în continuare microîntreprinderile, întreprinderile mici şi mijlocii. Modificările prevăd că înregistrarea cererilor se va face on-line, timp de zece zile calendaristice, de aceste scheme putând beneficia minimum 1.111 societăţi.
„În vederea înscrierii, fiecare solicitant trebuie să se înregistreze cu user şi parolă, pe site-ul www.aippimm.ro. După înregistrare, solicitantul va completa şi transmite on-line formularul de înscriere începând cu ora 10,00 a primei zile de înscriere, timp de zece zile de la demararea înscrierii până la ora 20,00 a ultimei zile de înscriere, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului”, se arată în modificările aduse de către Ministerul Economiei.
În motivarea acestei decizii, Ministerul Economiei recunoaşte „disfuncţionalităţile apărute în modul de derulare a procedurii de înregistrare on-line pe pagina web a Ministerului Finanţelor Publice din data de 28.08.2013 a cererilor de acord pentru finanţare în baza HG 274/2013 cu modificările şi completările ulterioare”.
Ajutor nerambursabil de 90%
Alte modificări aduse privesc faptul că „implementarea schemei se va face în cadrul Departamentului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii Mediul de Afaceri şi Turism, prin Oficiile Teritoriale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţiei”, precum şi faptul că valoarea maximă a ajutorului de minimis este de 100.000 euro, ajutorul nerambursabil fiind în procent de 90%.
De asemenea, s-a modificat procedura de înscriere on-line a formularului de înregistrare, „cu acordarea punctajului automat în funcţie de indicatorii previzionaţi a fi realizaţi”. Punctajul minim pentru admiterea la finanţare este de 60 de puncte, punctajele urmând să fie acordate pe criterii referitoare la domeniul de activitate, categoria întreprinderii, locuri de muncă şi locaţia implementării proiectului.
În cazul în care mai multe societăţi vor primi acelaşi punctaj, departajarea se va face ţinând cont de valoarea profitului din exploatare şi a profitului net raportate la 31.12.2012.
Admiterea la finanţare se va face în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut la formularul de înregistrare on-line, după verificarea cererilor de acord pentru finanţare.
Verificarea cererilor de acord pentru finanţare se va face în 60 de zile lucrătoare de la data depunerii întregii documentaţii în limita bugetului alocat schemei.
Prin noua schemă de ajutor de minimis trebuie prezentat un angajament ferm privind menţinerea locurilor de muncă existente, la data înregistrării cererii de acord pentru finanţare, precum şi crearea până la finalizarea investiţiei şi menţinerea, pe o perioadă de minim 3 ani de la finalizarea investiţiei, a locurilor de muncă pentru persoane ce nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni.
Alocarea financiară totală pentru acest program este de 100 milioane euro.