Peste o cincime din cifra de afaceri de anul trecut a companiilor braşovene din industrie a fost realizată de firmele care activează în domeniul industriei mijloacelor de transport, fosta industrie constructoare de maşini, o industrie cu care Braşovul se mândrea înainte de revoluţie.
Astfel, business-ul acestor companii s-a ridicat anul trecut la 3,118 miliarde de lei, adică 21,3% din totalul afacerilor industriale, urmate de firmele din domeniul fabricării de maşini şi echipamente – 2,535 miliarde de lei (17,3%). Ponderi importante au în cifra de afaceri a industriei braşovene şi „producţia şi distribuţia de energie electrică” – 2.487 miliarde de lei (17%) şi „industria chimică” – 1,654 miliarde de lei (11,3%), se arată într-o analiză realizată de specialiştii Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov.
Interesant este că deşi companiile din industria mijloacelor de transport sunt pe primul loc din punct de vedere al business-ului, această cifră de afaceri a fost realizată doar de 62 de companii care aveau anul trecut, în medie, 8.229 de angajaţi, cel mai mare număr de angajaţi dintr-o ramură industrială la Braşov. Cele mai multe companii activează în ramura industriei construcţiilor metalice – 350, urmate de industria alimentară – 299 şi industria prelucrării lemnului – 281.
În ceea ce priveşte numărul mediu de angajaţi de pe 2012, pe locul doi, după industria mijloacelor de transport, se află „fabricarea de maşini şi echipamente” – 7.535 de angtajaţi şi „industria construcţiilor metalice” – 5.603 angajaţi.
Fosta industrie constructoare de maşini – cea mai profitabilă
Industria mijloacelor de transport rămâne în continuare cea mai profitabilă ramură industrială, cu o valoare de 8,1%, urmată de industria pielăriei – 7,6% şi industria extractivă – 7,5%. Profitabilitate mare au şi firmele din industria textilă (7,3%), din domeniul fabricării produselor din minerale nemetalice (7,2%) şi din „alte activităţi industriale” (7,1%).
În ceea ce priveşte productivitatea salariaţilor, cel mai bine stau cei din „producţia şi distribuţia de energie”, cu o medie de 462.844 de lei/angajat, urmaţi de cei din industria metalurgică – 447.967 lei/salariat şi industria chimică – 406.761 de lei/salariat. Salariaţii din industria mijloacelor de transport se situează abia pe locul patru la productivitate, cu o medie de 379.014 lei.