Finalul de an va fi greu pentru români. Din octombrie, vor fi asaltaţi de scumpiri care vor creşte nu doar costul întreţinerii lunare, ci şi preţurile alimentelor.
Gazele se scumpesc de azi
După majorarea din iulie, de la 1 octombrie creşte din nou preţul gazelor. Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, a declarat recent că populaţia va plăti 1% în plus, iar companiile 2%, pentru gazele naturale. Potrivit calendarului, tarifele ar fi trebuit să se majoreze cu 2% pentru populaţie şi cu 3% pentru companii, dar datorită rezervelor existente creşterea va fi mai mică, asigură Havrileţ. Scumpirea se va reflecta nu doar în costul întreţinerii, dar şi în cel al produselor, inclusiv al celor alimentare, întrucât producătorii vor transfera această scumpire consumatorilor.
Creşterea preţurilor la gaze va duce automat la creşterea preţurilor alimentelor, utilităţile ocupând un loc important în calculul preţului produselor din România.
Cazare mai scumpă în cămine
Începerea anului studenţesc a venit cu preţuri mai mari la cazare. Căminele din Braşov, de exemplu, au crescut tarifele cu 10%.
Preţ mai mare la rovinietă
Şi rovinietele s-ar putea scumpi, cu peste 50%, de la jumătatea lunii octombrie, potrivit unui proiect de lege al Departamentului pentru Infrastructură.
Accizele s-ar putea ieftini
Pe 1 octombrie Banca Centrală Europeană (BCE) va prezenta cursul în funcţie de care vor fi calculate accizele, care intervin în preţul benzinei, al băuturilor alcoolice, al ţigărilor etc. Pentru acest an, accizele s-au calculat în funcţie de cursul de la 1 octombrie 2012.
Vestea bună este că, la 1 octombrie 2013 avem şanse ca acest curs să scadă, deci şi accizele să se ieftinească. Anul trecut pe vremea aceasta leul a fost foarte slab, Banca Centrală Europeană anunţând o cotaţie de 4,5223 lei/euro.
Deşi nu ştim încă ce curs vom avea pe 1 octombrie, ne putem orienta după evoluţia din ultimul timp a leului. Vineri, BNR indica un curs de 4,4551 lei/euro, cu 1,5% sub cel de la 1 octombrie anul trecut. În plus, în ultimul timp, leul a crescut faţă de euro. Prin urmare, dacă nu au loc mari schimbări pe piaţa valutară, am putea asista la o ieftinire a accizelor cu 1% sau chiar peste, anul viitor.