*Polul de Creştere din centrul ţării va finaliza exerciţiul bugetar 2007 – 2013 cu absorbţia a 97 de milioane de euro din fondurile europene
„În cadrul Polului de Creştere Braşov sunt, în acest moment, în implementare 23 de proiecte, care au un buget total de peste 127 milioane euro, prin care se solicită fonduri nerambursabile de 77,6 milioane euro. Încă un proiect ce solicită circa 12,4 milioane euro va fi semnat în curând şi mai rămân astfel în evaluare 2 proiecte ce solicită împreună circa 7,3 milioane euro. Astfel, suma totală care va fi atrasă de municipiul Braşov din fondurile Programului REGIO va depăşi 97 milioane euro. În perioada următoare vom depune un efort şi mai accentuat în a sprijini beneficiarii să întocmească documentele de plată, pentru a ne respecta indicatorii propuşi pentru absorbţia fondurilor europene”, a declarat la finele săptămânii trecute, Maria Ivan, director al Organismului de Implementare al POR din cadrul ADR Centru.
Conducerea ADR Centru a avut săptămâna trecută o întâlnire de lucru cu toţi reprezentanţii echipelor de proiect din cadrul Polului de Creştere Braşov, pentru analiza stadiului de implementare a acestor proiecte, finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, în cadrul Axei Prioritare 1, DMI 1.1 Dezvoltare Urbană – Subdomeniul Poli de creştere.
Discuţiile cu reprezentanţii echipelor de proiect s-au concentrat pe problemele proiectelor care prezintă întârzieri faţă de graficul propus, cum este cazul Centrului SPA de la Predeal sau al Centrului de Afaceri „Transilvania Motorland” de la Tărlungeni, care trebuie finalizate până in iulie 2015, dar ale căror contracte de execuţie a lucrărilor nu au fost încă semnate. Un alt aspect dezbătut a fost cel privind asigurarea fluxurilor de capital în proiectele pentru care beneficiarii, respectiv autorităţile locale, trebuie să asigure o cofinanţare de 50%. Edilii prezenţi au afirmat că investiţiile cu finanţare europeană sunt blocate de multe ori în faza de achiziţie a lucrărilor, ceea ce a dus la întârzierea graficelor de lucru cu câteva luni, fie din cauza clarificărilor solicitate de participanţii la licitaţiile publice, fie din cauza contestaţiilor depuse de firmele care nu au obţinut lucrările. MDRAP are în atenţie aceste aspecte, ca urmare a notificărilor transmise de ADR Centru, şi din data de 2 august 2013 a intrat in vigoare OG nr. 14/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corecţiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice, prin care sunt acoperite de la bugetul de stat sumele aferente corecţiilor financiare aplicate de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional. Participanţii la întâlnirea de la Braşov au concluzionat că timpul pierdut pentru anumite proiecte poate fi recuperat şi, pe ansamblu, stadiul de implementare a proiectelor europene este în grafic la Braşov.
S-a subliniat faptul că proiectele care nu se vor finaliza până la sfârşitul lunii iulie 2015 îşi vor continua implementarea şi plata activităţilor doar din bugetul propriu al beneficiarilor, iar, în cazul în care aceştia nu mai pot plăti, vor fi obligaţi să returneze toată suma primită prin proiecte.