SIF Transilvania (SIF3) şi-a recompensat cu 8 milioane de lei administratorii, directorii şi salariaţii pentru profitul obţinut anul trecut. SIF-ul a câştigat 212 milioane de lei anul trecut în principal din vânzarea de acţiuni Erste, primite la schimb pentru acţiunile BCR, şi din vânzarea acţiunilor BRD, participaţie istorică.
Stimulentele acordate de SIF angajaţilor au fost de 8 milioane de lei, cu o treime mai mari decât anul precedent, potrivit informaţiilor publicate de societate în raportul semestrial. Cei 8 milioane de lei au fost încasaţi de administratori, directori şi salariaţi. Societatea nu detaliază însă în raport cât din această sumă a fost încasată de cei şapte membri ai Consiliului de Administraţie, cât a mers la directori şi cât a fost plătit salariaţilor.
La finele lunii iunie, SIF Transilvania avea 72 de salariaţi. În acest an, societatea şi-a schimbat sistemul de conducere de la Consiliul de Administraţie, prezidat de Mihai Fercală, la Consiliul de Supraveghere, prezidat de Răzvan Găvăneanu, şi Directorat, condus de Mihai Fercală.
În raportul semestrial apare însă menţionat că „societatea a acordat şi a înregistrat pe cheltuielile societăţii suma de 3,9 milioane lei, reprezentând drepturile de natură salarială (incluzând şi stimulentele acordate din fondul de participare la profitul realizat în anul 2012) cuvenite, membrilor Consiliului de Administraţie, respectiv ai Consiliului de Supraveghere şi directorilor, respectiv membrilor Directoratului, care au încheiat cu societatea contracte de mandat”. În primul semestru, cheltuielile cu salariile au însumat 12,6 milioane lei (2,8 milioane euro) şi au fost cu 16% mai mari decât cele din primele şase luni ale anului trecut.
Societatea a încheiat anul 2012 cu un profit de net de 212 milioane de lei, cu 5 milioane de lei peste rezultatul record raportat în anul precedent, când a vândut acţiunile deţinute la BCR şi a primit în schimb acţiuni la Erste Bank. Cea mai mare parte a profitului pe 2012 a provenit din vânzarea de acţiuni la Erste şi BRD, cele mai valoroase participaţii din portofoliul SIF. SIF-ul şi-a lichidat anul trecut circa 40% din participaţia pe care o deţinea la grupul austriac Erste Bank (EBS). Cum SIF Transilvania a primit acţiunile la schimb pentru titlurile BCR, costul de achiziţie al acţiunilor este apropiat de costul istoric al titlurilor BCR, cea mai mare parte a veniturilor obţinute din vânzarea acţiunilor reprezentând profit pentru SIF. Anul trecut, SIF a vândut circa 0,4% din capitalul BRD, acţiunile fiind înregistrate în conturile societăţii la cost istoric.