*Prin intermediul portalului transilvania-medievala.ro, fiecare turist poate acum să-și construiască propriul circuit în funcție de timpul, resursele financiare sau transportul avute la dispoziție
Proiectul „Circuit turistic medieval în Transilvania”, derulat de Asociaţia Română pentru Promovarea Calităţii şi Practicilor de Succes, a promovat la nivel naţional şi chiar internaţional mai multe obiective turstice medieval din judeţele Braşov, Mureş şi Sibiu, multe dintre acestea fiind o necunoscută pentru turişti, dar şi pentru localnici.
Horia Moaşa, preşedintele Asociaţiei care a derulat proiectul, a precizat că în zona Transilvaniei este cea mai mare concentrare de biserici, castele sau cetăţi medievale, respectiv 75 de obiective, dintr-un total de 95 în întreaga ţară. Proiectul a cuprins realizarea a peste 20 de tone de materiale de promovare, care au conţinut informații complete despre atracţiile medievale din județele Brașov, Mureș și Sibiu, dar şi realizarea unui site web, unde sunt prezentate informaţii şi fotografii despre aceste atracţii, www.transilvania-medievala.ro. Cei care au implementat proiectul vor să îl continue, deoarece doresc ca în special românii să îşi facă o obişnuinţă în a vizita aceste atracţii turistice cu o mare încărcătură culturală şi istorică. „Vom continua evenimentele de promovare şi în marile capitale europene, de unde putem atrage un flux important de turişti”, a precizat Astrid Hamberger, vicepreşedinte al ARPCPS.
Numărul de turişti a început să crească
Prin intermediul portalului lansat în cadrul acestui proiect, care este şi în limba engleză, fiecare turist poate să-și construiască propriul circuit în funcție de timpul, resursele financiare sau transportul avute la dispoziție, mai ales că sunt prezentate şi tururi virtuale, dar şi sugestii de circuite. „Un circuit turistic medieval oferă vizitatorilor o imersiune în tradițiile, istoria și cultura Transilvaniei. După lansarea acestui portal am primi solicitări şi de la turiştii străini, care ne-au cerut mai multe date despre aceste obiective, în contextul în care vor să le viziteze şi le trimitem mai multe materiale tocmai pentru a-i impulsiona să viziteze obiectivele. Cel puţin în zona Braşovului, se simte deja creşterea numărului de turişti cu 10 – 15%”, a precizat Horia Moaşa.Tot în cadrul proiectului au fost organizat şi expoziţii foto de mari dimensiuni în pieţele centrale din şase mari oraşe din România, unde au fost peste 100.000 de vizitatori, care s-au arătat impresionaţi de patrimoniul medieval din Transilvania.
Proiectul Circuit Turistic Medieval in Transilvania a fost finanţat de Ministerul Turismului prin Programul Operaţional Regional iar valoarea totală a fost de 1.035.576,16 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR 702.492,70 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este de 107.439,30 lei, iar cofinanțarea beneficiarului de 16.530 de lei.
Agenţiile de turism fac circuite medievale
Proiectul a demarat cu o conferință națională organizată în luna martie 2012 în cadrul Târgului de Turism al Transilvaniei unde reprezentanții ARPCPS, alături de alte asociații de profil din Transilvania, precum ADEPT Mureș, Mioritics Sibiu sau MET Brașov au făcut lobby pentru includerea obiectivelor turistice medievale în cadrul unor pachete de oferte ale agențiilor de turism din zonă. În urma acestei conferințe cinci agenții de turism românești, precum și o agenție de turism din străinătate oferă acum în mod regulat circuite turistice medievale în Transilvania.