Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, în şedinţa de ieri, să reducă dobânda de politică monetară cu jumătate de punct, la 4,5%. Tăierea depăşeşte aşteptările analiştilor care vedeau o reducere de doar un sfert de punct procentual. Rezervele minime au păstrate la nivelul actual adică 15% la lei şi 20% din resursele atrase în euro.
Înaintea şedinţei, analiştii financiar-bancari răspundeau unui sondaj şi susţineau că „Banca Naţională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 4,75%”. Mai mult, un sfert dintre analişti estimau păstrarea dobânzii la nivelul de 5%.
Totuşi, toţi se aşteptau ca până la finele lui 2014 dobânda de politică monetară să se încadreze între 3,5 şi 4,5%, în timp ce estimările privind rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei erau că vor fi păstrate la nivelul de 15% în anul 2013 şi apoi reduse la 12% până la finele anului 2014.
Accelerarea creşterii economice
Raportul trimestrial asupra inflaţiei care va fi prezentat miercuri într-o conferinţă de presă de către guvernatorul BNR Mugur Isărescu evidenţiază perspectiva unei dezinflaţii mai rapide în perioada următoare, concomitent cu o „accelerare a creşterii economice”, potrivit comunicatului transmis de consiliul de administraţie al băncii centrale după şedinţa de politică monetară de astăzi.
În contextul deciziei de reducere a dobânzii-cheie cu jumătate de punct procentual, până la 4,5% pe an, BNR apreciază că există premisele necesare redresării creditului privat, refacerii încrederii, precum şi premisele unei creşteri economice echilibrate şi de durată.
Totuşi, banca centrală constată că transmiterea semnalelor de reducere a dobânzii-cheie în preţul creditelor noi în lei pentru companii şi populaţie rămâne “relativ înceată”.