*Iniţial, primul mall Corall era anunţat în Constanţa, dar proiectul a intrat la apă, iar reprezentanţii belgienilor susţin că mall-ul pe care vor să îl construiască în Braşov va fi deschis înaintea celorlalte proiecte anunţate
Philippe Lejeune, directorul general al Cora România, care deţine un lanţ de 11 hipermarketuri, a afirmat săptămâna trecută că în Braşov ar urma să fie deschis primul mall al companiei.
„În Braşov vrem să deschidem mall pentru că vom fi printre primii veniţi în oraş. Pentru moment ne gândim la o suprafaţă de 70.000-80.000 de metri pătraţi, însă dacă vom avea cerere din partea retailerilor, am putea creşte cifrele. Este o investiţie de 70 de milioane de euro”, a declarat Lejeune la inaugurarea magazinului din Constanţa. De altfel, compania îşi dorea să deschidă şi aici un mall, sub brandul Corall, însă în contextul economic actual a redus mărimea proiectului. „ La Constanţa am venit ultimii. La Braşov vom fi primii”, a mai spus sursa citată.
Consiliul Local a aprobat la finele lunii mai Planul Urbanistic Zonal pentru viitorul ansamblu multifuncţional pe care cei de la „Cora România” vor să îl construiască în Centrul Civic, în locul fostei platforme Hidromecanica. Faţă de planurile iniţiale prezentate, în 2011, de investitor, în care centrul comercial era proiectat să aibă două subsoluri, conform PUZ, în zonă va fi amenajat un centru comercial, care va include o galerie, săli multifuncţionale şi de expoziţii, dar şi birouri, care va avea doar un subsol, parter şi încă două etaje. În schimb, hotelul proiectat iniţial cu 14 etaje va avea doar 11, pe lângă subsol şi parter. Potrivit reprezentanţilor industriei hoteliere, se pare că hotelul va fi construit sub brandul Hampton by Hilton. Deocamdată, belgienii nu au confirmat această informaţie, dar planurile celor de la Hilton s-au arătat destul de agresive pentru zona Braşovului.
Totodată, din proiect au dispărut şi imobilele de locuinţe colective, cu 2 Subsoluri + Parter +3 Etaje. „Acest proiect este unul mixt, este altfel decât cele derulate de acest concern internaţional în celelalte oraşe din ţară, fiindcă include atât un centru comercial, cât şi spaţii de birouri, de cazare sau expoziţionale. Sperăm ca lucrările să înceapă cât mai repede, fiindcă este vorba şi de crearea mai multor locuri de muncă, dar şi schimbarea aspectului zonei”, a precizat primarul George Scripcaru.
Suprafaţa desfăşurată a întregului ansamblu, confrom PUZ, este de 48.042,87 mp, iar construcţiile vor ocupa 66,5% din aceasta, respectiv peste 25.000 de mp. Investitorul a prevăzut şi 2.500 de mp de spaţii verzi, faţă de 1.800, cât fusese prevăzut iniţial, alte 2.300 de metri pătraţi pentru alei pietonale, dar şi aproape 8.000 de mp, pentru drumuri, parcaje şi platforma edilitară. „S-a prezentat Studiul de trafic, care concluzionează că traficul indus pe reţeaua rutieră existentă, de către noul centru multifuncţional, afectează într-o măsură redusă circulaţia actuală. Nu se estimează blocaje de trafic sau întârzieri majore în această zonă importantă a municipiului Braşov, care va permite locuitorilor comunităţii locale şi a celor limitrofe, turiştilor, să beneficieze de bunuri şi servicii de calitate ridicată la preţuri accesibile”, se precizează în raportul de specialitate care a stat la baza aprobării PUZ.
„Cora România” a cumpărat terenul respectiv în 2010 cu 13 milioane de euro în urma unei licitaţii organizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov. Până acum, investitorul a băgat deja 2 milioane de euro, plus TVA, pentru a resistematiza circulaţia în zona de la Hidromecanica, respectiv pentru a amenaja sensul giratoriu.
Întreg terenul a fost curăţat, următoarea lucrare ce va demara fiind pentru construcţia parcării subterane, ce va deservi complexul comercial, hotelul şi spaţiile de imobile şi birouri planificate pentru această zonă.