*Florin Iacob a preferat o afacere mai mică, dar cu posibilitatea de a fi alături de familie *În medie, fiecare al treilea braşovean care intră în ciocolaterie ajunge să şi cumpere *Vânzarea medie pe client este de 50 de lei
Braşoveanul Florin Iacob a lăsat în spate 15 ani de management în multinaţionalele farmaceutice şi şi-a deschis, la Braşov, o ciocolaterie. „Sunt mai multe motive pentru care am preferat să facem acest business mic, de familie, dar în primul rând e faptul că am preferat să am grijă de sănătatea mea”, povesteşte antreprenorul. „Ajunsesem să îmi văd familia doar în week-end-uri, copiii creşteau, iar eu eram tot pe drumuri”, mai spune Iacob.
Anul trecut, antreprenorul a deschis ciocolateria Leonidas din Braşov. „Investiţia iniţială a fost de 35.000 de euro şi ne-am programat recuperarea investiţiei în trei ani”. „Cea mai bună perioadă de vânzări sunt sărbătorile, în principal cele de iarnă. Merge bine şi de Valentine`s Day, de Dragobete, de 1 şi 8 martie, dar de Paşte nu mai e acelaşi lucru. În magazin nu vin doamnele, pentru că ele sunt la regim, dar să ştiţi că vin domni care se respectă, care apreciază o ciocolată bună şi care,. Deşi sunt la regim, au primit recomandări din partea nutriţioniştilor să consume ciocolată bună într-o anumită măsură. Mereu am spus că ciocolata e bună, e recomandată, dar important este să o consumi într-o cantitate care să nu îşi facă rău”, a mai spus antreprenorul.
Totuşi, Iacob spune că nu din clienţii din magazin îşi acoperă costurile. „Avem clienţi corporate care doresc achiziţionează ciocolată şi oferă cadouri sau le consumă în board-urile de conducere. Şi hotelurile cumpără pentru a oferi clienţilor în cadrul serviciilor oferite sau ca şi desert. În vara aceasta ne dorim să ne axăm mai mult pe segmentul turiştilor, dar nu vom lăsa nici segmentul corporate”.
În medie, fiecare cumpărător achiziţionează ciocolată Leonidas de 50 de lei. Media este bună, dacă te gândeşti că preţul unui kilogram de praline este de 186 de lei. „În medie, din trei clienţi care intră în magazin. Unul cumpără ciocolată. Ştiu că sunt oameni care fac eforturi mari ca să îşi cumpere două praline. Sunt oameni care îşi aşteaptă pensia sau salariul şi vin lunar să cumpere ciocolată bună. Dacă vin persoane care pleacă fără să salute, de exemplu, e clar că pe aceştia nu o să îi mai vezi în magazin”, mai povesteşte Iacob.
Mai vrea să deschidă o ciocolaterie în Cluj
În urma discuţiilor cu masterfrancizorul, iacab a „căpătat” o oarecare exclusivitate pe Transilvania, în contract fiind prinsă şi posibilitatea ca braşoveanul să poată deschidă ciocolaterii Leonidas şi în alte zone ale regiunii. „Mă gândesc ca din iarnă să încerc şi piaţa Clujului, mai ales că am ceva clienţi corporate care doresc să fim mai aproape de ei”, a mai spus Iacob.
„Din toamnă vrem să pornim şi un proiect pe nutriţie, pentru a face cunoscute beneficiile consumului de ciocolată. Lumea crede că ciocolata îngraşă, dar ar trebui să se ştie că un consum mosderat este benefic pentru organism”, a mai spus antreprenorul braşovean.
Beneficiile ciocolatei
Potasiul şi magneziul conţinute de ciocolată combat oboseala musculară. Ciocolata este un antidepresiv natural, acţionând la nivelul creieruluicu efecte asemănătoare medicamentelor.
De asemenea, ciocolata previne bolile de inimă, fiind recunoscută şi pentru faptul că favorizează scăderea nivelului de colesterol „rău” din sânge şi că menţine elasticitatea pereţilor vaselor sanguine, datorită conţinutului bogat de antioxidanţi. Ciocolata protejează ficatul, ajută la arderea caloriilor şi are efect antirid.
Cine este Leonidas?
Leonidas este un producător belgian de ciocolată de renume mondial, având peste 1.400 de magazine în întreaga lume. Compania comercializează peste 100 de tipuri de ciocolată belgiană, toate fiind produse în fabrica din Belgia.
Istoria companiei a început în 1910, când Leonidas Kestekides, cofetar american de origine greacă, a călătorit în Belgia pentru a-şi prezenta produsele de patiserie şi ciocolata sa. Leonidas a participat în 1910 şi 1913 la Târgurile Mondiale de la Bruxelles şi Gent, primind medaliile de bronz şi, respectiv, aur pentru produsele prezentate. S-a îndrăgostit de o belgiancă şi a decis să se stabilească în statul european, deschizându-şi ceainării în Bruxelles, Gent şi Blankenberge.
Primele tipuri de ciocolată sunt create în 1935 de nepotul lui Leonidas, Basile, care a decis să încorporeze în logo-ul firmei o efigie e regelui Spartei, Leonidas, în cinstea unchiului său. Basile a început să vândă ciocolată proaspăt făcută prin fereastra deschisă a magazinului său, trecătorii putând vedea cum se face ciocolata. Conceptul revoluţionar de ceea ce a ajuns să fie cunoscut sub numele de magazinul „ghilotina-fereastră” a avut un succes imediat.
În 1983 şi 1993, Leonidas a deschis două noi fabrici pentru a satisface cererea în creştere, iar în anul 2000 a decis chiar să cumpere o fabrică în Slovacia, unde produce sub brandul „Deva”.
Un comentariu
E un pic cam invers poza 😀