Recrutorii de forţă de muncă consideră că anul acesta se va păstra tendinţa de creştere a angajărilor în producţie, în special în domeniul automotive, dar şi în IT.
„Nu am putea spune că asistăm la modificări majore pe piaţa de muncă din Braşov în primele patru luni din 2013 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Sesizăm, totuşi, o uşoară revigorare a pieţei de muncă pe sectorul automotive, dar şi pe IT. Extrem de importante pentru piaţa de HR din centrul ţării sunt investiţia Daimler de la Sebeş şi Cugir, dar şi inaugurarea filialei Elektrobit la Braşov. În general, se păstrează prudenţa angajatorilor atunci când aleg candidaţii potriviţi pentru joburile disponibile în compania lor, dar şi maniera mult mai atentă în care se face selecţia candidaţilor”, a declarat Dan Kulcsar, PR & Business Development Manager Lugera).
Au 20.000 de angajaţi de „închiriat”
Compania Lugera a devenit în 2009 lider de piaţă pe segmentul serviciilor de muncă temporară. „În 2012, de pildă, am avut aproximativ 20.000 de angajaţi temporari plasaţi la clienţii noştri. Colaborăm pe acest serviciu cu companii importante din România – Coca Cola, BCR, Flextronics, Autoliv, Heineken, Stabilus, Total Lubricants etc. pe joburi dintre cele mai diverse. Este adevărat că serviciul se pretează cel mai bine pentru personalul direct productiv, dar avem şi ingineri şi am avut şi directori generali în muncă temporară”, mai spune PR managerul Lugera.
Totuşi, în România munca temporară este un risc pentru angajator, pentru că aceştia nu îşi permit să plătească muncitorii şi pe perioada în care aceştia nu pot fi „închiriaţi”. „Încercăm să le găsim misiuni de lucru în timp cât mai scurt. În alte ţări angajaţii temporari rămân pe pay-roll-ul agentului de muncă temporară chiar şi în perioada în care nu sunt «detaşaţi» la clienţi. Mediul economic din România, însă, nu ne permite, din păcate, acest lucru nici nouă şi nici competitorilor noştri din domeniu”, a conchis Kulcsar.