* Dacă consilierii judeţeni îşi vor da acordul, un camion care are o capacitate de peste 7,5 tone va trebui să achite o taxă suplimentară de 30 de lei, pe zi, pentru a putea tranzita drumurile judeţene din Braşov, iar „mastodonţii” de peste 24 de tone, 80 de lei
Proiectul privind introducerea unor taxe speciale pentru autovehiculele de mare tonaj care traversează drumurile judeţene din Braşov a fost supus dezbaterii publice, consilierii judeţeni urmând să îşi dea girul cu privire la achitarea acestor roviniete de către camionagii. Decizia a venit ca urmare a faptului că bugetul alocat în acest an de Guvern pentru întreţinerea şi repararea drumurilor judeţene a fost de numai 6,42 milioane de lei este infim în comparaţie cu necesităţile. Propunerea introducerii unei astfel de taxe a venit la propunerea preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, care a precizat că aceşti bani nu vor ajunge nici măcar pentru deszăpezire. Acesta a precizat că şi unele drumuri reparate anul trecut s-au degradat, din cauza traficului greu şi ar fi normal ca şi cei care deteriorează să contribuie la aceste investiţii.
Transportul de persoane, scutit de taxă
În prezent, reţeaua de drumuri judeţene are 796,73 km, iar mai mult de jumătate are durata de exploatare depăşită.
Taxa ar urma să se aplice tuturor autovehiculelor care depăşesc 7,5 tone, şi este cuprinsă între 30 şi 50 de lei, pe zi. Anual, un camion care are mai mult de 24 de tone ar urma să plătească 5.800 de lei. De această taxă vor fi scutite autovehiculele care fac transport de călători, ale poliţiei, pompierilor sau ambulanţei, iar agenţii economici care au contracte de lucrări cu Consiliul Judeţean Braşov vor achita doar 50% din această taxă. Braşovenii mai pot face propuneri cu privire la aceste taxe până mâine inclusiv la sediul Consiliului Judeţean Braşov, din B-dul Eroilor nr. 5, camera 10 – Compartimentul Informare, Relaţii Publice sau pe adresa de e-mail: relatii.publice.cj@judbrasov.ro.
Taxare pe trei categorii
Împărţirea autovehiculelor de mare tonaj a fost făcută în trei categorii în funcţie de care se va face taxarea, respectiv între 7,5 şi 16 tone, între 16 tone şi 24 de tone şi de peste 24 de tone, iar în funcţie de masă şi autorizaţiile de tranzitare a drumurilor judeţene vor avea culori diferite: verde, albastru şi roşu.
Cei care nu vor plăti această taxă de drum vor fi sancţionaţi, reprezentanţii Direcţiei de Administrare Drumuri şi Poduri Braşov urmând să facă controale în trafic, iar în cazul în care şoferii vor fi prinşi fără rovinieta judeţeană, vor fi amendaţi. Autorizaţia se va putea obţine de la Direcţia de Drumuri din cadrul CJ Braşov, plata urmând să se facă în numerar la Serviciul Venituri din cadrul instituţiei judeţene, sau prin ordin de plată în contul CJ Braşov. Pentru eliberarea acestei roviniete solicitanţii vor completa o cerere tip şi vor prezenta în copie certificatul de înmtriculare a societăţii, dar şi talonul sau cartea de identitate a autovehiculului.
Unul dintre drumurile tranzitate de autovehicule de mare tonaj este şi DJ 104, Şercaia – Hoghiz, pe care edilii judeţeni ar fi dorit să îl reabiliteze în acest an, dar ţinând cont de bugetul extrem de mic, edilii judeţului speră că banii colectaţi din taxă îi vor ajuta în acest sens.
Tabel
Masă totală maximă autovehicul Taxa pe zi Taxa pe lună Taxa pe an
Între 7,5 şi 16 tone 30 lei 300 lei 2.200 lei
Între 16 şi 24 de tone 50 lei 500 lei 3.600 lei
Peste 24 de tone 80 lei 800 lei 5.800 lei