Braşovul a atras în ultimii doi ani investiţii de zeci de milioane de euro în sănătatea privată, transformându-se într-un soi de destinaţie de excelenţă în domeniul medical. Preţurile tratamentelor sunt cu 25% mai mici decât în capitală, iar pacienţii aleg să migreze de la spitalele din Bucureşti în această zonă.
Cea mai importantă, ca valoare, este investiţie de 24 de milioane de euro în Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic, investitorii identificând „identificat o oportunitate în dezvoltarea unei clinici oncologice în Braşov, mai ales pentru că centrele oncologice din România sunt cu capital majoritar de stat şi suferă din cauza lipsei de dotare, echipamentele fiind vechi şi uzate”.
A doua mare investiţie din ultimii doi ani este tot în Braşov, unde acţionarii de la Teo Health au dat în funcţiune, în 2011, Spitalul Sfântul Constantin, în urma unei investiţii de 20 de milioane de euro. „Nu avem planificate investiţii de amploare pentru perioada următoare, vom investi în dezvoltarea secţiilor existente”, a spus Bogdan Angheloiu, directorul general al spitalului.
Aceste două noi spitale private apărute în Braşov au confirmat oraşul de la poalele Tâmpei ca fiind cel de al doilea pol de dezvoltare al sectorului privat după Bucureşti, urmat de Ploieşti. Tendinţa este totuşi timidă, din moment ce operatorii cu cele mai mari cifre de afaceri au dezvoltat 53% din afacerile lor în Bucureşti. MedLife, care deţine supremaţia clinicilor şi spitalelor private în Bucureşti, va deschide hiperclinici în majoritatea oraşelor cu peste 300.000 de locuitori, iar investiţia medie într-o clinică va fi de 500.000 de euro. În schimb, cele două investiţii în valoare de 20 de milioane de euro în primul spital privat de urgenţă şi într-unul de chirurgie, în Capitală, anunţate încă din 2010, sunt încă în aşteptare.
Cel de-al doilea operator privat de sănătate după MedLife, în funcţie de rulaj, Regina Maria, a inaugurat în 2012, tot în Braşov, Spitalul de obstetrică-ginecologie şi pediatrie, în urma unei investiţii de 7 milioane de euro. Pentru medicii din afara Capitalei, spitalele private sunt o sursă alternativă de venit şi poate motivul pentru care încă nu au plecat în străinătate. Printre impedimentele deschiderii de spitale în oraşele de provincie, operatorii privaţi enumeră găsirea de personal medical şi adaptarea preţurilor la nivelul de trai al localnicilor.
2 comentarii
Informatii corecte. Felicitari pentru articol.