Colegiul Naţional Economic „Andrei Bârseanu” şi Asociaţia Femeilor de Afaceri şi a Femeilor Conducătoare de Întreprinderi din Braşov (AFAFCI) organizează vineri, 10 mai, Târgul Regional al Firmelor de Exerciţiu la sediul ITC Braşov.
La eveniment au fost invitate să participe firmele înfiinţate şi existente în reţeaua ROCT din ţară. Evaluarea firmelor se va face pe 5 secţiuni: stand, site, tranzactii, catalog şi cea mai bună Firmă de Exerciţiu (FE) . În cadrul parteneriatului activ cu Colegiul Naţional Economic „Andrei Bârseanu” din Braşov, AFAFCI este implicată în implementarea, la nivel local, a Programului Naţional Firmele de Exerciţiu. Membrele asociaţiei oferă know how-ul acumulat, în cadrul unor seminarii şi sesiuni de mentoring si coaching. De asemenea, activează în juriul Competiţiilor Locale de Business Plan, sprijină organizarea anuală a Târgului Firmelor de Exerciţiu prin sposorizări şi participare ca evaluator la cele 5 secţiuni.
La cea de-a cincea ediţie a Târgului Firmelor de Exerciţiu participă peste 40 firme de exerciţiu din Braşov, Sfântu Gheorghe, Ploieşti, Bucureşti, Tulcea, Târgu Mureş, Oradea, Codlea, Baia Mare, Timişoara, având obiect de activitate din domenii ca transport rutier de mărfuri, activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor, alte activităţi recreative şi distractive, comerţul cu mobilă, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, comerţ cu ridicata al produselor cosmetice şi de parfumerie, activitate de creaţie artistică etc.
Firma de exerciţiu reprezintă o metodă interactivă de învăţare pentru dezvoltarea Spiritului antreprenorial, o concepţie modernă de integrare si aplicare interdisciplinară a cunoştinţelor, o abordare a procesului de predare-învăţare care asigură condiţii pentru probarea si aprofundarea practica a competentelor dobândite de elevi în pregătirea profesionala. Obiectivul general al învăţării prin firma de exerciţiu îl reprezintă dezvoltarea spiritului antreprenorial prin familiarizarea elevilor cu activităţile specifice unei firme reale, simularea operaţiunilor si proceselor economice specifice mediului real de afaceri, perfecţionarea limbajului de afaceri, dezvoltarea de competenţe si atitudini necesare unui întreprinzător dinamic etc.
Rezultatele preconizate în urma aplicării acestei metode sunt creşterea gradului de inserţie pe piaţa muncii a absolvenţilor, reducerea perioadei de acomodare la locul de muncă, o mai bună adaptare la schimbarea locului de muncă, flexibilitate, asumarea iniţiativei şi a riscului.