Economic, Stiri Brasov

Sindicaliştii de la ICA Ghimbav au creat o reţea de sănătate şi securitate în muncă

muncitori iar ghimbavProiectul „Reţeaua pentru protecţia sănătăţii şi securităţii la locul de muncă în industria prelucrătoare – AERONAVSECUR”, finanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, inclus în Axa prioritară 3 „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”, Domeniul major de intervenţie 3.2 „Formare şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilităţii”, a fost implementat de către Sindicatul Liber Independent I.C.A. Braşov, România (sectorul construcţii aeronautice), în parteneriat cu Sindicatul SANAB Brăila, România, (sectorul construcţii navale) şi Federaţia Sindicală Federatione Italiana Metalmeccanici FIM-CISL Italia. Acest proiect a fost menit să atingă obiectivul general: crearea unei reţele pentru creşterea nivelului de protecţie a sănătăţii şi securităţii la locul de muncă în industria prelucrătoare, prin implementarea unui sistem comun de prevenire şi gestionare a riscurilor la locul de muncă.

Proiectul s-a derulat pe o perioadă de doi ani şi şase luni începând cu luna decembrie 2010, cu un buget de 2,6 milioane de (valoarea eligibilă contractată a proiectului). Proiectul s-a adresat persoanelor care lucrează în industria prelucrătoare, angajaţi şi angajatori, în vederea diminuării riscurilor la locul de muncă în sectoarele aeronautic şi naval.
Principalele activităţi desfăşurate în cadrul acestui proiect au fost derularea unei campanii de informare şi conştientizare în rândul lucrătorilor din industria prelucrătoare şi perfecţionarea reprezentanţilor Comitetelor de securitate şi sănătate în muncă, precum şi elaborarea unui manual şi CD privind prevenirea şi gestionarea riscurilor la locul de muncă în industria prelucrătoare – „Riscurile la locul de muncă în sectoarele aeronautic şi naval”.
În cadrul proiectului au fost organizate 10 seminarii în prevenirea şi gestionarea riscurilor la locul de muncă a liderilor de sindicat şi lucrătorilor şi au avut loc schimburi de experienţă între parteneri şi membrii ai reţelei pentru protecţia sănătăţii şi securităţii la locul de muncă în industria prelucrătoare – AERONAVSECUR organizate în cadrul campaniei de diseminare a rezultatelor proiectului constând în vizite de lucru la partenerul italian Fim-Cisl Nazionale, Roma, fabrica Alenia Aermacchi, Varese, Milano, fabrica AgustaWestland, Vergiate, Milano, Romaero S.A., Bucureşti, Aerostar S.A., Bacău, IAR S.A., Ghimbav, Şantierul Naval Constanţa S.A. şi Şantierul Naval Brăila S.A.
Tot în cadrul proiectului s-a desfăşurat Concursul Naţional de SSM la care au participat 16 echipe ce reprezentau sindicate din mai multe zone ale ţării. Concursul s-a desfăşurat în două etape – o probă teoretică (test cu întrebări grilă referitoare la normele generale de SSM) şi o probă cu demonstraţii practice privind măsuri de prim-ajutor.
A fost, de asemenea, realizată o broşură care conţine o colecţie de întrebări grilă din cadrul legislaţiei în vigoare în domeniul SSM, o revistă privind sănătatea şi securitatea la locul de muncă – AERONAVSECUR Magazine – în cadrul căreia au fost introduse şi rezultatele unor studii şi cercetări de marketing realizate în cadrul proiectului în domeniul SSM, în rândul lucrătorilor şi angajatorilor etc.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*