Economic, Stiri Brasov

Muncitorii din industria prelucrătoare „ştiu mai mult, riscă mai puţin”

MUNCITORI IAR GHIMBAV - GREVALa finele săptămânii trecute, la Băile Tuşnad, s-a desfăşurat conferinţa „Ştiu mai mult, risc mai puţin”, în cadrul proiectului „Reţeaua pentru protecţia sănătăţii şi securităţii la locul de muncă în industria prelucrătoare – AERONAVSECUR”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 şi implementat în parteneriat de Sindicatul Liber Independent (SLI) ICA Braşov – partener principal, Sindicatul SANAB Brăila – partener 1, Federazione Italiana Metalmeccanici FIM-CISL – partener 2 (transnaţional).

Obiectivul general al proiectului constă în crearea unei reţele comune pentru creşterea nivelului de protecţie a sănătăţii şi securităţii la locul de muncă în industria prelucrătoare, prin implementarea unui sistem comun de prevenire şi gestionare a riscurilor la locul de muncă.
Cu această ocazie, Alina Tecău, managerul proiectului, a prezentat rezultatelor proiectului „Reţeaua pentru protecţia sănătăţii şi securităţii la locul de muncă în industria prelucrătoare – AERONAVSECUR”, în timp ce Suba Arpad, liderul Sindicatului Liber ICA Ghimbav, a prezentat membrii reţelei pentru protecţia sănătăţii şi securităţii la locul de muncă în industria prelucrătoare.
De asemenea, a avut loc faza naţională a concursului pe teme de sănătate şi securitate în muncă. Concursul a presupus participarea obligatorie la două probe – una teoretică, constând în 80 de întrebări-grilă, la care concurenţii au participat individual, şi una practică, în cadrul căreia concurenţii au format grupe de câte 3 sau 4 persoane pentru a participa în echipă. Proba practică a constat în două activităţi: simularea unei situaţii de acordare a primului ajutor şi simularea unei intervenţii pentru stingerea incendiului.
Premiile au constat în sume de bani între 150 de lei şi 750 de lei de persoană, în funcţie de locul ocupat de echipele participante.
Proiectul s-a desfăşurat în contextul în care, în urma unui sondaj comandat de Sindicatul Liber ICA Ghimbav , două treimi dintre respondenţi nu ştiau care era diferenţa dintre pericol şi risc la locul de muncă şi că de fapt pericolele la locul de muncă sunt generatoarele riscurilor de îmbolnăvire, accidente sau decese. „În aceste condiţii s-a simţit nevoia realizării acestui proiect, care a cuprins o campanie pentru creşterea gradului de conştientizare privind riscurile la locul de muncă în industria prelucrătoare, cu accent pe sectoarele de construcţii şi reparaţii aeronautice şi naval, realizarea unui manual unitar în domeniu şi cursuri pentru reprezentanţii comitetelor de sănătate şi securitate la locul de muncă şi pentru lucrătorii din sectoarele menţionate”.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*