Economic, Stiri Brasov

IAR Ghimbav gajează un teren de 20 de hectare pentru o garanţie de un milion de euro

*Fostul şef al Hidroelectrica, Mihai David, a fost revocat din funcţia de administrator al companiei

elicopter 1Acţionarii IAR Ghimbav au aprobat la finele săptămânii trecute gajarea unui teren de 19 hectare în vederea obţinerii unei scrisori de garanţie bancară. „Noi am obţinut un contract de 12 milioane de euro privind modernizarea a trei elicoptere ale Ministerului Apărării Naţionale. În vederea derulării acestui contract, avem nevoie de o garanţie de bună funcţionare – acesta este scopul punctului amintit de pe ordinea de zi”, a explicat Neculai Banea, directorul IAR Ghimbav, decizia luată. Scrisoarea de garanţie bancară de bună execuţie are o valoare de 4,385 milioane de lei (aproximativ un milion de euro).
De asemenea, acţionarii companiei au decis şi dizolvarea societăţii Aerodromul „Iosif Şilimon” SA, cea care a fost constituită în parteneriat cu Consiliul Local Braşov pentru construirea unui aeroport de mici dimensiuni la Ghimbav.
Compania „Aerodromul Iosif Şilimon” SA are ca acţionari Consiliul Local Braşov, cu 51% din acţiuni, IAR Ghimbav – 39%, şi Aeroclubul Naţional al României cu 10% din capitalul social. Decizia de dizolvare a acestei societăţi vine în urma faptului că la Ghimbav va fi construit Aeroportul Internaţional Braşov, un aeroport de mai mari dimensiuni, planul Consiliului local Braşov căzând astfel.
Acţionarii au mai aprobat şi revocarea fostului şef al Hidroelectrica, Mihai David, din funcţia de administrator al societăţii, şi înlocuirea acestuia cu Ioan Georgescu, fostul director al companiei.
Mandatul celorlalţi membri ai Consiliului de Administraţie a fost prelungit până la finele acestui an „ până la parcurgerea procedurii prevăzute de OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice”. Printre ceilalţi administratori se numără Mihai Veştea, consilier judeţean PDL, şi Radu Ispas, county managerul Braşovului, acesta fiind şi preşedintele coard-ului de administratori.

Elicopter navalizat de 12 milioane de euro

La începutul acestui an, Ministerul Apărării a cumpărat de la compania IAR SA din Braşov, prin negociere fără anunţ de participare un elicopter navalizat cu peste 54 de milioane de lei (peste 12 milioane de euro).
Ministerul Apărării, în calitate de autoritate contractantă, a cumpărat un elicopter navalizat cu 54.818.912 de lei, fără TVA, de la societatea IAR Braşov, potrivit anunţului de atribuire publicat astăzi în SEAP.
Ministerul Apărării a ales procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, întrucât produsul poate fi furnizat numai de un anumit ofertant, din motive tehnice, se arăta în anunţul de atribuire.
IAR Braşov este singurul producător de elicoptere militare şi comerciale din ţară, pentru care furnizează şi servicii de upgrade, mentenanţă şi piese de schimb.
IAR Brasov este un jucător important în industria aerospaţială din România încă din 1925. Societatea este activă şi în domeniul construcţiei de avioane uşoare (utilitare şi de agrement), baloane şi dirijabile.
Principalii clienţi ai IAR Braşov sunt statul român şi o serie de parteneri externi din Israel, Oman, Angola şi Pakistan.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*