*Sindicatele solicită respectarea promisiunilor electorale ale guvernanţilor, ceea ce ar duce la scoaterea la lumină a salariilor plătite „la negru”
Salariul de bază minim brut pe economie, garantat în plată, creşte, începând de azi de la 700 la 750 lei pe lună, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună, respectiv 4,44 lei/oră. Sindicaliştii braşoveni nu sunt, însă, mulţumiţi de acest lucru. „Noi am cerut un salariu minim de 850 de lei pentru muncitorii necalificaţi, un coeficient de 1,2% pentru cei calificaţi pentru meseria pe care o fac, adică 1.020 de lei pe lună, şi un coeficient de 2 pentru cei cu studii superioare, adică un salariu minim de 1.700 de lei pe lună”, a explicat Fănică Gabor, liderul Cartel Alfa Braşov.
Gabor spune că prin aplicarea acestui tip de salarizare ar fi scoase la lumină salariile plătite „la negru”. „Cele mai multe salarii de acest gen sunt situate în plaja 700 – 1.200 de lei. Dacă s-ar majora salariul minim la 850 de lei, aşa cum au promis actualii guvernanţi în campania electorală, concomitent cu reducerea CAS-ului la angajat, ar fi scoase la lumină toate aceste salarii, iar statul ar încasa impozite de pe ele”, a explicat sursa citată.
La rândul său, Adrian Reit, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Braşov, ne-a declarat că inspectorii pe care îi conduce vor continua controalele pe tema salariului minim. „Aceste controla enu au încetat niciodată. Este, de fapt, tematica principală a controalelor noastre”, a spus acesta, precuizând că amenzile pe care ar urma să le aplice pentru nemajorarea salariilor minime nu s-au schimbat, rămânând în cuantumul 1.000 – 2.000 de lei pentru fiecare angajator prins „în corzi”.
800 de lei din iunie
De la 1 iulie, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat la 800 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună, ceea ce reprezintă 4,74 lei/oră. Încheierea unui contract individual de muncă sub nivelul menţionat constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, constatarea şi aplicarea sancţiunii urmând a fi făcute prin inspectoratele teritoriale de muncă.
Începând din 1 ianuarie 2012 şi până în prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost de 700 lei lunar, reprezentând 4,13 lei/oră. O sută de mii de români care lucrează în sectorul privat sunt plătiţi sub salariul minim pe economie, de 700 de lei lunar. După majorarea salariilor bugetarilor cu 7,4% în decembrie 2012, salariul minim efectiv în sectorul bugetar a ajuns la 812 lei, doar „pe hârtie” fiind de 700 de lei, iar majorarea salariului minim de la 700 lei la 800 de lei pentru bugetari nu va avea practic niciun efect în bugetul pe 2013.
În sectorul privat, 250.000 de sunt plătiţi exact la nivelul salariului minim de 700 lei. Alţi 400.000 de români din sectorul privat sunt plătiţi cu salarii în zona 700-850 de lei.
Dispar fişele fiscale
Din acest an, în urma amendării Codului fiscal, angajatorii nu vor mai da fişe fiscale angajaţilor. „Se va completa doar declaraţia 205 care cuprinde veniturile impozabile. Aceasta se depune până în ziua de 28 februarie a anului următor obţinerii veniturilor impozabile. Angajatorii sunt obligaţi să elibereze, la cererea angajaţilor, adeverinţe cu venitul obţinut în anul respectiv, adică se revine la sistemul de dinaintea apariţiei fişelor fiscale”, a explicat Lucian Voinescu, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Braşov.
Contribuabilii care vor dori să doneze cei 2% din impozitul pe venitul obţinut anul trecut, vor trebui să depună declaraţia în acest sens în alb, fiscul urmând să vireze banii automat către fundaţia sau organizaţia vizată de contribuabil.