Mai multe blocuri construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe în ultimii ani au probleme ce ţin de omisiuni la proiectul tehnic iniţial şi nu numai. Există chiar situaţii în care imobile finalizate au nevoie de lucrări suplimentare pentru că au probleme la rezistenţă, cu instalaţiile electrice sau cu terenul pe care au fost construite.
În consecinţa, Agenţia a atribuit în ultimele luni ale anului trecut mai multe acte adiţionale la contracte de proiectare şi execuţie ale unor lucrări efectuate în perioada 2009-2011, pentru a remedia aceste disfuncţionalităţi. Dintr-o analiză realizată de economica.net pe baza informaţiilor apărute în SEAP, portalul unde se fac publice toate licitaţiile organizate de instituţiile statului, anul trecut s-au încheiat 7 astfel de contracte. Valoarea lor cumulată se cifrează la aproximativ 2,2 milioane de lei, adică în jur de 500.000 de euro.
„Lucrările suplimentare pentru cele şapte obiective de investiţii, atribuite de ANL în cursul anului 2012, constau în adaptări ale proiectului tehnic la situaţia din teren şi/sau omisiuni ale proiectului tehnic. Omisiunile reprezintă anumite necorelări care pot să apară între listele de cantităţi şi detaliile de execuţie”, au explicat oficialii Agenţiei pentru Locuinţe.
Supliment de 800.000 de lei
Cel mai valoros contract este de departe un act adiţional la un contract din ianuarie 2009 pentru construirea unui imobil destinat tinerilor din Făgăraş, judeţul Braşov (str. Câmpului, etapa III), proiect care, din datele ANL, a fost parţial recepţionat. ANL a atribuit prin negociere fără anunţ de participare societăţii Aldona SRL un contract în valoare de peste 800.000 de lei pentru efectuarea unor lucrări suplimentare de execuţie ce se datorează, după cum se specifică în observaţiile făcute de specialiştii ANL, „adaptării proiectului tehnic, omisiunilor proiectului tehnic (arhitectură)”. Contractul iniţial, prin care s-a construit blocul, a fost câştigat de Aldona în urma unei licitaţii, iar valoarea acestuia a fost de 13.229.710 de lei, ceea ce înseamnă că valoarea actului adiţional ajunge la 6,1% din valoarea contractului iniţial. Aceasta în condiţiile în care, potrivit ANL, „conform prevederilor contractului de proiectare, omisiunile la proiectul tehnic nu pot depăşi 5% din valoarea contractată, în caz contrar diferenţa până la valoarea maximă a omisiunilor urmând a fi suportată de proiectant”. Deci o parte din lucrări va fi făcută pe banii firmei.
Cine este în spatele afacerii
Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, societatea Aldona SRL este deţinută în totalitate de Vescan Alina Roxana, fiica omului de afaceri Mircea Vescan, principalul acţionar al Armax Gaz (42,6% dintre acţiuni), unul dintre cei mai mari producători de aparatură şi echipamente, confecţii metalice, piese de schimb, reparaţii şi prestări servicii în domeniul gazelor şi petrolului. Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, Aldona, care are un număr de 199 de salariaţi, a raportat în 2011 o cifră de afaceri de 25,3 milioane de lei şi un profit de 1,6 milioane de lei.