Camera de Comerţ şi Industrie Braşov a pregătit profesional anul trecut peste 1.000 de braşoveni, a anunţat, ieri, Adrian Rogoz, consilier al preşedintelui CCI Braşov. Acesta a prezentat un studiu realizat de Eurostat – biroul de statistică al Uniunii Europene – proporţia persoanelor cu venituri salariale mici în rândul angajaţilor se ridica la 17% din numărul total de salariaţi din grupul ţărilor UE-27. Acest procent variază semnificativ între statele membre, cele mai mari procente s-au înregistrat în Letonia (27,8%), Lituania (27,2%), România (25,6%), Polonia (24,2%) şi Estonia (23,8%), iar cele mai mici s-au înregistrat în Suedia (2,5%), Finlanda (5,9%), Franţa (6,1%), Belgia (6,4%) şi Danemarca (7,7%).
Persoanele cu venituri salariale mici, conform definiţiei Eurostat, sunt salariaţii care câştigă mai puţin de două treimi din salariul mediu brut la nivel naţional. Prin urmare, pragurile care determină salariile mici sunt relative şi specifice fiecărui stat membru.
Femeile – mai numeroase în rândul persoanelor cu venituri mici
În ceea ce priveşte proporţia persoanelor cu venituri salariale mici, există diferenţe mari între bărbaţi şi femei. În grupul ţărilor UE-27, 21,2% din angajaţii de sex feminin au fost din categoria persoanelor cu venituri salariale mici, comparativ cu 13,3% din angajaţii de sex masculin. În toate statele membre, cu excepţia Bulgariei, a existat o proporţie mai mare de angajaţi de sex feminin care au obţinut salarii mici comparativ cu salariaţii de sex masculin. Cele mai mari procente obţinute de femei s-au înregistrat în Cipru (31,4%), Estonia (30,1%), Lituania (29,4%), Germania şi Letonia (ambele 28,7%) şi Regatul Unit (27,6%), iar cele mai mici în Suedia (3,1 %), Franţa (7,9%), Finlanda (8,0%) şi Danemarca (9,8%). În România situaţia este echilibrată, procentele fiind aproximativ egale, respectiv 25,8% femei şi 25,6% bărbaţi. Diferenţa de numai 0,2% între cele două categorii, face ca România să ocupe primul loc in Europa din acest punct de vedere.