Consultanţii imobiliari din Braşov mizează în acest an o piaţă dinamică. Potrivit lui Nicole Rosnovăţ (foto), managing partner al Coldwell Banker Alpin, „dacă în anul 2011, singurul segment de piaţă care a funcţionat în parametrii relativ normali a fost cel rezidenţial, în anul 2012 am simţit o anumită dinamică atât pe piaţa de comercial/office, cât şi pe cea a terenurilor”. „Astfel, sperăm ca anul 2013, să fie cel puţin la fel de bun ca 2012, an în care piaţa imobiliară braşoveană a fost dinamică, contrar tuturor aparenţelor”, a mai spus sursa citată.
Piaţă dinamică pe segmentul rezidenţial
Specialiştii din domeniu se aşteaptă ca în acest an „segmentul de piaţă premium, pentru proprietăţi situate central, în pozitii unice, îşi va menţine preţul/mp, chiar dacă acesta este unul cu mult mai ridicat faţă de cel aferent apartamentelor situate în cartiere precum Astra, Răcădău, Tractorul, s.a”. Motivul acestei stagnări este dat de amplasarea în raport cu centrul oraşului şi, totodată, de oferta redusă, în raport cu cererea.
În prima jumătate a lui 2013, Programul Prima Casă va fi în continuare în derulare, ceea ce înseamnă, potrivit sursei citate, că piaţa apartamentelor vechi şi, de asemenea, a celor noi, cu preţuri care să nu depăşească plafonul de 60.000 euro, va fi una dinamică. Cererea cea mai mare va fi pentru unităţi locative cu 3 camere, multe dintre acestea putând fi accesibile chiar şi la preţul de 60.000 euro, compromisul făcându-se înfuncţie de zonă sau de etajul în care este amplasată locuinţa.
„Motivul este unul simplu: diferenţa de preţ, în cazul apartamentelor de 2 şi 3 camere, pretabile pentru tranzacţionarea prin intermediul acestui program, este, în marea majoritate a cazurilor, de 5-9.000 euro, spre deosebire de diferenţa mult mai mare dintre preţul aferent unei garsoniere şi cel al unui apartament de 2 camere”, a mai spus sursa citată. „Din discuţiile avute cu diverşi reprezentanţi ai băncilor locale, există posibilitatea ca din a doua jumătate a anului 2013, Programul Prima Casa să fie acordat strict pentru apartamentele noi, lucru care va duce la o scădere destul de mare a preţurilor apartamentelor vechi”, a mai declarat Nicole Rosnovăţ.
Se estimează o creştere a cererii pe segmentul office
Din a doua jumătate a anului 2012, cele mai mari tranzacţii realizate, pe segmentul de închirieri, au fost către firme care activează în domeniul IT şi cele de call-center, strategia acestora fiind atât de expansiune, cât şi de relocare. „Estimăm o creştere, în ceea ce priveşte cererea, cel puţin în prima jumătate a anului 2013. Preţurile pe acest segment, care sunt cuprinse între 8 şi 15 euro, în funcţie de clasificarea clădirii, vor rămâne constante sau, în cel mai rău caz, vor scădea, cu câteva procente, motivul fiind acela că piaţa office nu este în totalitate saturată, existând, încă, destul de multe spaţii disponibile pentru închiriere. Dezavantajul pieţei office, pentru Braşov, este acela că oferta pentru clădiri clasa A, situate central, este practic inexistentă, firme de renume, care doresc să se extindă, neavând posibilitatea de a închiria în poziţii strategice, centrale”, mai spune sursa citată.
Segmentul comercial – cel mai interesant
Potrivit Coldwell Banker Alpin, pe segmentul comercial anul 2013 se anunţă a fi unul foarte interesant, piaţa aceasta fiind dominată, în momentul de faţă, de zona pietonală din Centrul Istoric, fără a fi foarte dezvoltată până la ora actuală, lipsa unor brand-uri de renume fiind evidentă.
„Dacă până în prezent, Braşovul ducea lipsă de spaţii comerciale moderne, situaţia se va schimba, pentru anul acesta fiind anunţată demararea, aproape concomitent, a lucrărilor pentru anumite centre comerciale noi, unul dintre ele aparţinând fondului sud-african de investiţii NEPI, care urmează să dezvolte circa 50.000 mp la intrarea în Braşov dinspre Bucureşti, în parcul de retail al oraşului.
Un alt proiect, pentru care retailerul francez Auchan va demara construcţiile, pentru prima fază, este Coressi, situat în cartierul Tractorul, care va cuprinde un centru comercial compus dintr-un hypermarket şi un mall cu o suprafaţă însumată de aproximativ 40.000 mp. În acest sens, spre finalul anului 2013, estimăm o scădere a preţurilor pe metru pătrat la închiriere, în cazul spaţiilor comerciale, cuprinsă între 5-10%, motivul fiind suprafaţa de spaţii comerciale destul de mare, disponibilă spre închiriere”, mai spune Nicole Rosnovăţ.
Cerere scăzută pe terenuri
Cererea pentru terenuri este una relativ scăzută şi, astfel, în cazul acestui segment, preţul de tranzacţionare se va stabili, ca în majoritatea cazurilor din ultimul timp, de cumpărător, mai mult decât de vânzător, în funcţie de modalitatea de plată (eşalonată, cash etc.).
„Un interes mai ridicat va exista, ca şi în anul 2012, pentru terenurile pretabile dezvoltării comerciale, pentru diverse lanţuri de supermarket-uri, precum Lidl, Penny, Billa, etc, acestea trebuind să aibă suprafeţe cuprinse între 5.000 şi 15.000 de metri pătraţi, cu poziţionări în imediata apropiere a cartierelor”, a conchis managing partner-ul Coldwell Banker Alpin.