*Numărul angajaţilor de la noua fabrică din Braşov va ajunge astfel la 150
Grecii de la Olympus Dairy, care au deschis anul trecut o fabrică de industrializare a laptelui în comuna braşoveană Hălchiu, au anunţat că anul viitor vor angaja 30 de persoane, numărul salariaţilor urmând să crească astfel la 150. În aceste condiţii, compania şi-a prognozat o creştere a cifrei de afaceri cu 20%, estimând o valoare a acestora de 55 de milioane de euro, după ce anul acesta se va ajunge la 45 de milioane de euro.
Grupul elen a investit iniţial 55 milioane euro în noua unitate de producţie, anunţând că valoarea totală a investiţiilor sale în România a ajuns la 70 milioane euro. Compania produce la Hălchiu lapte, iaurturi şi smântâna sub brandul Oly, iar din a doua parte a acestui an şi telemea sub brandul Olympus. Un procent de peste 75% din producţia realizată la Hălchiu este distribuită astăzi pe pieţele externe, iar obiectivul pe termen scurt şi mediu este de a creşte volumele distribuite pe piaţa internă până la 40%. În prezent, compania exportă în aproximativ 10 ţări, printre care Italia, Germania, Austria, Bulgaria, alte doua mari pieţe spre care şi-a îndreptat atenţia fiind China şi Rusia.
„Pentru Olympus, 2012 a fost un an foarte, foarte important. Practic, a fost începutul pentru noi. Abia după finalul acestui an vom analiza ce şi cum a mers şi vom putea trage concluziile”, spune Ilias Pliatsikas, director general Olympus Dairy Industry.
Pentru anul viitor, Olympus pregăteşte pentru 2013 câteva noutăţi în segmentul iaurturilor, dar managementul companiei nu a dorit să dea mai multe detalii. „În SUA şi în ţările din Europa de Vest se observă o orientare accentuată către consumul de iaurt grecesc. Acesta este un produs foarte iubit de consumatori, dar mai greu de realizat, poate tocmai de aceea suntem singurii prezenţi în această categorie. Pentru fabricarea unui kilogram de iaurt grecesc sunt necesari trei litri de lapte, în timp ce pentru un kilogram de iaurt normal se foloseşte 1 litru de lapte”, spune Pliatsikas. Acesta este de părere ca iaurtul grecesc are potenţial şi pe piaţa românească, cu şanse să ajungă la o cotă de piaţă de 15% în categoria iaurt, dacă şi producătorii vor avea mai mult curaj şi dacă piaţa va ajunge la o anumită maturitate.
Olympus România face parte dintr-un grup de companii deţinut de o familie aflată la a treia generaţie în producerea lactatelor. Cu sediul în Trikala, Grecia, grupul derulează operaţiuni în 34 de ţări. În prezent, deţine cinci unităţi de producţie în Grecia, Bulgaria şi România, care produc lactate şi sucuri naturale.