*Până în anul 2020, Guvernul vrea să înverzească 38% din consumul de energie al populaţiei
Săptămâna viitoare va avea loc cea de-a cincea ediţie a evenimentului „Ziua Energiei” organizată de compania Transfer de Tehnologie şi Management (TTM), în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Braşov şi Clubul Economiştilor Germani.
Jurgen Ludwig, directorul general al companiei TTM, a declarat, ieri, că în prezent ţara noastră îşi asigură aproximativ 30% din energie din surse regenerabile, un aport important fiind al energiei hidro, în timp ce parcurile fotovoltaice şi eoliene ar asiguta aproximativ 10% din energia consumată annual de români. „Obiectivul Guvernului este ca până în 2020 să se ajungă la asigurarea a 38% din energie din surse regenerabile” a precizat Ludwig.
Acesta a mai precizat că la Braşov are cunoştinţă de doar două parcuri fotovoltaice (unul la Ghimbav, la Braşov Industrial Park, şi un al doilea la Codlea – n. red), dar că în pregătire sunt parcuri fotovoltaice care însumează 70 MW. Cu o investiţie medie de 1,2 – 1,4 milioane de euro, spune Ludwig, totalul sumelor care vor fi investite în aceste parcuri ar putea ajunge la circa 100 milioane de euro.
Totodată, directorul TTM este nemulţumit că valoarea unui certificat verde, tranzacţionat prin OPCOM, nu este una definită clar. „Firmele uu nevoie de aceste certificate verzi abia spre finele anului. În prezent, oferta este mai mare decât cererea. Anul trecut, valoarea unui certificat verde era de 56 de euro, iar anul asta se va ajunge probabil la 58 de euro pe certificat”, a mai spus Ludwig, care a precizat că în anii următori valoarea acestor certificate verzi va scădea prin apariţia altor parcuri eoliene şi fotovoltaice, ceea ce va însemna înmulţirea acestor beneficii oferite investitorilor în energia verde.
Pe de altă parte, preşedintele companiei GDF SUEZ Energy România, Eric Stab, a declarat, ieri, că Guvernul ar trebui să găsească soluţii şi pentru sprijinirea unităţilor convenţionale, deoarece capacităţile de producţie a energiei din surse regenerabile nu pot garanta siguranţa alimentării consumatorilor.
„Regenerabilele nu vor asigura siguranţa alimentării cu energie, Guvernul trebuie să găsească soluţii”, a spus Stab. „Preţuri mici ale regenerabilelor scad atractivitatea investiţiilor în unităţi clasice noi. Se vorbeşte foarte mult de sprijin pentru regenerabile, dar foarte puţin pentru unităţi clasice. Ar trebui găsită o formă de sprijin şi pentru capacităţile convenţionale”, a precizat, la rândul său, Cristina Popescu, directorul general al firmei Giga Energy.
Printre cele mai mari şi mai aşteptate proiecte de către investitori sunt hidrocentrala Tarniţa (judeţul Cluj) şi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Deşi Guvernul a inclus aceste două proiecte în toate strategiile energetice pe care le-a elaborat în ultimii şapte ani, considerându-le esenţiale pentru sistemul energetic naţional, până în prezent nu a reuşit să le înceapă.