Impozitele, amenzile şi taxele locale vor creşte cu 16,05% de la începutul anului viitor, reprezentând rata inflaţiei cumulată pentru perioada 2010-2012, conform unui proiect de Hotărâre al Ministerul Finanţelor, fiind aşteptate venituri suplimentare anuale de 531 milioane lei în următorii trei ani.
„În concordanţă cu prevederile Codului fiscal, se actualizează nivelurile impozitelor şi taxelor locale, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotărâre a Guvernului, începând cu anul fiscal 2013, cu rata inflaţiei pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012″, se arată nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre.
Ministerul estimează că, prin indexarea la inflaţie a impozitelor şi taxelor locale, veniturile bugetelor locale vor creşte cu 531,62 milioane de lei în următorii trei ani. În urma majorării, valoarea impozabilă a unei clădiri cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă va creşte de la 806 lei/mp la 935 lei/mp în cazul spaţiilor dotate cu instalaţii electrice şi de canalizare şi de la 478 lei/mp la 555 lei/mp în cazul clădirilor neracordate la astfel de utilităţi.
Pentru clădirile cu pereţii exteriori din lemn, valoarea impozabilă va urca de la 219 lei/mp la 254 lei/mp, în cazul existenţei utilităţilor, şi de la 137 lei/mp la 159 lei/mp, fără utilităţi.
Majorarea se va aplica şi în cazul taxelor pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, pentru spectacole, pentru operaţiuni judiciare, pentru eliberarea şi preschimbarea actelor de identitate, pentru înmatricularea autovehiculelor, pentru eliberarea titlurilor de proprietate, precum şi în cazul limitelor minime şi maxime ale amenzilor aplicate persoanelor fizice. Pentru motorete, scutere, motociclete, autoturisme, autocare, autobuze, microbuze, tractoare şi vehicule grele, impozitele nu au fost indexate întrucât de la data adoptării lor au trecut mai puţin de trei ani, valorile rămânând astfel neschimbate.
Conform Codului Fiscal, impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor şi impozitelor locale a fost aplicată începând cu anul 2010. Proiectul prevede că autorităţile administraţiei publice locale vor completa, modifica sau abroga hotărârile adoptate privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013 în termen de 45 de zile de la data publicării Hotărârii în Monitorul Oficial.
Totodată, de la 1 ianuarie 2013 se va abroga Hotărârea Guvernului din anul 2009 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010.
Impozitele cresc cu 16,05% de la 1 ianuarie
1
Next Article O companie braşoveană investeşte în biomasă
Alte stiri similare
Damian, leul alb de la Grădina Zoo Brașov, are deja aproape dublul vârstei la care ajunge, de obicei, un leu…
Peste 4.000 de turişti au urcat sâmbătă pe munte, la Sinaia, cu mijloacele de transport pe cablu. Până la distracţia de…
Reprezentanții Salvamont anunță un nou record înregistrat sâmbătă. „Un nou record, nedorit, pentru istoria Salvamont România! Cifrele zilei: 187-190-140 ……
Spray-urile și soluțiile naturale ne pot proteja împotriva virusurilor respiratorii încă din stadiul inițial. Medicul de familie Ruxandra Constantina a…
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică dimineaţa mai multe atenţionări nowcasting cod galben de ceaţă densă în zone şi…
Chamber Jazz @ Universitatea Transilvania revine cu primul concert din acest an, care îi aduce pe scenă, într-o colaborare de…
Peste două mii de persoane au urcat, sâmbătă, la cota 1400 şi la cota 2000 din munţii Bucegi, în primele…
Un bărbat talentat se plimbă și cântă prin cartierele brașovene melodia „Cerul” a celebrei trupe pop-rock Proconsul. Omul a stârnit…
Harghita oferă condiții naturale excelente pentru sporturile de iarnă. Sezonul de schi este unul dintre cele mai lungi din țară,…
Aproximativ 3000 de bugetari au protestat vineri în Piața Victoriei, înainte ca susținătorii lui Călin Georgescu să înceapă manifestațiile cu…
Mandatul de ocrotire este cel dat de o persoană cu capacitate de exercițiu deplină pentru situația în care nu ar…
Românii au luat cu asalt pârtiile din Poiana Brașov în minivacanța de Ziua Unirii. La telegondolă, coada pentru a urca…
Salvatorii montani din două județe caută și la această oră un bărbat din Dolj, dispărut în Munții Bucegi. „Acesta a…
Ceferiștii solicită repunerea în circulație, de la 1 februarie 2025, a trenurilor de călători anulate de CFR Călători și plata…
Patru paturi destinate personalului operativ al Punctului de Operare Aeromedicală (POA) Brașov au fost achiziționate de Asociația Salvatorilor Voluntari din…
Derularea „somnoroasă” a postările de pe rețelele de socializare ori citirea știrilor, poate părea inofensiv, ba chiar productiv. Însă, în…
Traficul prin fostele vămi din vestul țării a crescut în sens invers decât am fost obișnuiți, odată cu intrarea României…
Britanicii de la DS Smith Packaging, cu investiții substanțiale în România, cumpărați de rivalul american International Paper. Tranzacția de 5,8…
Reprezentanții Primăriei Brașov anunță că telescaunul Lupului nu funcționează, din cauza unor probleme tehnice. „Telescaunul Lupului nu va funcționa începând…
Ministerul Apărării Naţionale desfăşoară prin Biroul Informare – Recrutare din Centrului Militar Județean Braşov, activitatea de informare a tinerilor -…
Un comentariu
Mai fratilor, terminati o data cu astfel de stiri…pe surse. Premierul Ponta si ministrul finantelor Florin Georgescu (vezi emisiunea din 3 oct. de pe Realitatea), habar nu au de chestia asta si nici de unde naiba a pornit. Nu va dati seama ca alertati populatia (poate) aiurea ? Nu va dati seama ca dupa o stire ca asta, puteti sa va treziti cu cativa care se hotarasc sa-si termine socotelile cu viata asta ? Cu stima.