Economic, Stiri Brasov

Eurocopter România face lucrări de nici 20 de milioane de euro pentru Royal Air Force

*Ponta a înălţat primul elicopter modernizat de Eurocopter România pentru RAF *Valoarea contractului Eurocopter cu Ministerul Apărării din Marea Britanie a fost de 300 de milioane de euro, subsidiarei din ţara noastră revenindu-i doar o parte din lucrări

 

 

Primul elicopter modernizat de Eurocopter România pentru Forţele Aeriene Britanice (Royal Air Force – RAF)) şi-a luat vineri zborul. Lansarea acestuia a coincis cu serbarea a zece ani de activitate a Eurocopter România, un joint-venture între grupul Eurocopter şi IAR Ghimbav, aceasta din urmă deţinând 49% din acţiuni, eveniment la care a participat şi premierul Victor Ponta.
Contractul de colaborare cu Ministerul Apărării din Marea Britanie prevede modernizarea unui număr de 24 de elicoptere Puma, 20 dintre acestea urmând să fie modernizate de Eurocopter România (nu 30, aşa cum se anunţase anterior). Valoarea contractului semnat de grupul Eurocopter cu britanici nu este de 550 de milioane de euro, aşa cum s-a anunţat iniţial, „ci de doar aproximativ 250 de milioane de euro. Eurocopter România va executa în acest contract lucrări de sub 100 de milioane de euro”, ne-a declarat Jean-Louis Mascle, directorul general al Eurocopter România. Ulterior, Mascle a revenit şi a precizat că valoarea contractului este ceva mai mare, de aproape 300 de milioane de euro, în timp ce Eurocopter România va executa lucrări de 19,25 milioane de euro în cadrul acestui contract.
Premierul Victor Ponta a spus că mai există şi alte discuţii pentru ca la Braşov să fie asamblate sau chiar produse elicoptere pentru alte state. El a mai spus că în întâlnirile pe care le va avea cu prim-miniştrii din alte ţări va vorbi de fiecare dată şi de interesele noastre economice printre care se află şi industria aeronautică. „Dacă Guvernul Marii Britanii a sprijinit acest proiect o să conving şi eu alte ţări ca în viitor măcar să se asambleze elicoptere aici dacă nu chiar să se producă”, a mai spus Ponta. Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a spus că acesta este un proiect strategic şi o realizare pentru un parteneriat de durată Marea Britanie – România.
La finalul prezentării elicopterului, a urmat o demonstraţie de zbor, premierul Victor Ponta fiind invitat în elicopter pentru un zbor demonstrativ.

Noile Puma MK2 – trimise în teatrele de operaţiuni

Noile elicoptere Puma Mk2, rezultatul proceselor de modernizare realizate la fabrica de lângă Braşov, vor reprezenta un element cheie pentru Marea Britanie în sprijinirea intervenţiilor derulate în teatrele de operaţiuni, sub forma desfăşurării de forţe tactice sau de transport de echipamente pe timp de zi sau de noapte. În urma modernizărilor, elicopterele îşi vor creşte durata de viaţă şi vor extinde seminficativ performanţele operaţionale ale flotei de elicoptere Puma a Forţelor Aeriene Regale Britanice. Elicopterele Puma Mk2 vor reprezenta mijlocul ideal pentru operaţiuni derulate în mediul urban, fiind în egală măsură disponibile pentru sprijinirea intervenţiilor rapide realizate de aeronavele C17 pentru evacuări rapide a detaşamentelor de luptă şi pentru operaţiuni umanitare.

Au ajuns la 190 de angajaţi

Înfiinţată în 2002 pentru a contribui la dezvoltarea pieţei de elicoptere şi a industriei aeronautice româneşti, Eurocopter România şi-a extins în mod susţinut activitatea în timp, reuşind în perioada precedentă să îşi dubleze anual cifra de afaceri. Pe lângă activităţile de distribuţie de elicoptere noi către clienţi din România şi din ţările învecinate, Eurocopter România şi-a dezvoltat semnificativ şi segmentul de servicii de mentenanţă, revizii şi reparaţii capitale pentru elicoptere. Proiectele realizate pentru export reprezintă în prezent 80% din acest segment. Compania a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de aproximativ 28,6 milioane de euro, având în prezent un număr de 190 de angajaţi.
Peste 120 de modele diferite de elicoptere (incluzând elicoptere Puma, Super Puma, Dauphin şi elicoptere EC 135) au fost modernizate la fabrica de 4.500 de metri pătraţi de lângă Braşov, Eurocopter România livrând, de asemenea, şi peste 25 de elicoptere noi şi la mâna a doua.
„În cei 10 de ani de existenţă, divizia din România a grupului Eurocopter a demonstrat în mod constant capacitatea sa de a furniza servicii la cele mai înalte standarde internaţionale, de a realiza de fiecare dată livrările la termenele stabilite şi de a reuşi să răspundă mereu celor mai exigente cerinţe ale clienţilor companiei din întreaga lume”, a declarat Jean-Loius Mascle.
Înfiinţat în 1992, grupul franco-germano-spaniol Eurocopter este o divizie a EADS, lider mondial în industria aerospaţială, de apărare şi servicii adiacente. Eurocopter Group are 20.000 de angajaţi.
În 2011, Eurocopter şi-a confirmat poziţia de lider mondial în industria producătoare de elicoptere pe piaţa civilă şi parapublică, cu o cifră de afaceri de 5,4 miliarde de euro, 457 de comenzi noi pentru elicoptere, precum şi o cotă de piaţă de 43% în sectoarele civil şi parapublic.
Pe ansamblu, produsele grupului însumează 33% din valoarea totală a flotei mondiale de elicoptere. Prezenţa sa puternică la nivel mondial este asigurată de filiale din 21 de ţări. Eurocopter are, de asemenea, o reţea puternică de distribuitori, agenţi de vânzare certificaţi şi centre de mentenanţă. În prezent, se află în funcţiune mai mult de 11.300 de elicoptere Eurocopter, iar compania are peste 2.900 de clienţi în mai mult de 149 de ţări. Eurocopter oferă cea mai largă gamă de elicoptere civile şi militare din lume şi şi-a asumat ca angajament clar la nivel de business implicarea în menţinerea securităţii.

„Sunt mândru că…”

Felicitat de toată lumea deoarece în preziua sosirii sale la Ghimbav a împlinit 40 de ani, premierul Victor Ponta şi-a început discursul afirmând că fabrica Eurocopter de la Braşov este una dintre „multele” idei bune ale Guvernului din 2002. Nicio coincidenţă, probabil, cu faptul că premier era atunci Adrian Năstase. Apoi a continuat, precizând că „sunt mândru că în ţara pe care o conduc este o subsidiară a Eurocopter”. Probabil că Ponta nu şi-a amintit faptul că cei de la Eurocopter au încurcat privatizarea IAR Ghimbav atât de mult încât statul era să o vândă chiar pe un milion de euro.
În cele din urmă, premierul a dat asigurări că va sprijini toate proiectele Eurocopter în România, chiar şi pe cea de a avea o linie de producţie de elicoptere în ţara noastră. Asta după ce Neculai Banea, directorul IAR Ghimbav, a atras atenţia şefului miniştrilor că „este păcat ca într-o ţară cu tradiţie în producţia de elicoptere şi avioane să nu mai avem posibilitatea de a produce astfel de aparate”. Mai mult, Ponta a precizat că prezenţa sa la Braşov este un semnal că Guvernul va sprijini toate activităţile „de mare tehnologie”.
„Un viitor al industriei aeronautice româneşti”

„Proiectul care a început aici la Ghimbav în 2002 s-a dovedit un proiect de succes şi, în momentul în care contracte de asemenea valoare, când forţele aeriene britanice au încredere în ceea ce se realizează aici, e o carte de vizită care permite ca în viitor să se obţină noi contracte. Putem gândi la un viitor al industriei aeronautice româneşti. E important pentru IAR Ghimbav şi vom face toate eforturile ca ministerele care în domeniul de activitate au nevoie de elicoptere, fie că e vorba de SMURD, Ministerul Apărării, anul acesta am avut nevoie de elicoptere pentru stingerea incendiilor, vom avea proiecte în aşa fel încât vom pregăti anii viitori o serie clară de producţie pentru Guvernul României”, a spus Ponta.

Ce modernizări sunt făcute la Ghimbav

Modernizarea elicopterelor include dotarea cu motoare Makila 1A1 „torboshaft”, adăugarea de carlingi de tip „glass cockpit” ce încorporează sisteme de avionică de ultimă oră şi un sistem de ultimă generaţie de control al zborului. De asemenea, vor mai fi adăugate un sistem securizat de comunicaţii, noi sisteme de protecţie antirachetă şi de protecţie balistică pentru pasageri şi pentru echipaj.

 

3 Comentarii

  1. Pingback: Eurocopter România, mult zgomot pentru nimic | Economie

  2. Pingback: Eurocopter România va face lucrări de sub 20 de milioane de euro pentru RAF - News BrasovNews Brasov

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

O balenă de 68 de tone, cât o turmă de elefanți, plimbată pe străzile Brașovului în 1964
Balena Goliat a ajuns la Brașov în iarna anului 1964, la început de ianuarie, în cadrul unui turneu organizat în
Preh România, care produce componente auto pentru Porsche, Mercedes sau Audi, angajează aproape 80 de persoane la fabrica din Ghimbav
Producătorul de componente auto Preh România, furnizor pentru Porsche, Mercedes, Audi sau BMW, angajează aproape 80 de persoane la fabrica
Confruntați cu insolvența, francezii de la Dietal au renunțat la fabrica de la Codlea, unde aveau peste 240 de angajați,
Francezii de la Dietal, specializați în producția de echipamente electrice de iluminat, au renunțat la subsidiara din România, care opera
Al treilea certificat de urbanism, „cu noroc”, emis pentru construcția noului spital regional de la Brașov
De construcția noului spital regional de la Brașov se vorbește de mai mulți ani, însă procedurile birocratice stufoase, dar și
Ambulanța privată One Med, contract de 600.000 de lei cu Spitalul COVID de Infecțioase pentru transport medical
Ținând cont că nu are autospeciale sanitare pentru transportul pacienților, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase a organizat o licitație publică
Un meșteșug pe cale de dispariție, dus de o brașoveancă pe cele mai înalte podiumuri ale modei: „dantela reginelor”, care
Violeta Karmen Roman lucrează dantelă într-o tehnică extrem de rară, prin care produce obiecte vestimentare care valorează greutatea lor în
Elevilor de la Școala Profesională Kronstadt le vor fi citite cărți pe Zoom în cadrul proiectului „Cărțile vorbesc”
Școala Profesionlă Germană Kronstadt din Braşov, anunță că în perioada ianuarie – iulie 2021 are loc implementarea Proiectului „Cărțile vorbesc!”,
707 brașoveni au fost uciși de complicațiile COVID. Alți aproape 29.600 s-au vindecat
Instituția Prefectului informează că, potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică privind COVID-19 în județul Brașov se
Legea bugetului de stat, adoptată în forma propusă de Guvern. CJ Brașov primește 30 de milioane de lei pentru finanțarea
Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, marţi, 2 martie, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021, cu 234 de
Peste 26.800 de brașoveni s-au vaccinat anti-COVID până ieri. 17.000 au făcut și rapelul
Direcția de Sănătate Publică Brașov a anunțat că până astăzi au fost distribuite centrelor de vaccinare din județ 40.547 doze
Cel mai mare retailer online ceh se extinde în România, după o investiție de 30 de milioane de euro a
Compania cehă Velka Pecka, operatorul supermarketului online Rohlik, a atras 190 de milioane de euro de la investitori și va folosi fondurile
Compania Apa lansează „Școala Altfel” online și îi provoacă pe elevii brașoveni la un concurs „APArte”
Ținând cont de situația sanitară actuală, Compania Apa Brașov, care a derulat în fiecare an o acțiune „APArte” cu ocazia
Din 15 martie, se deschid listele de așteptare pentru cei care vor să se vaccineze anti-COVID în cea de-a treia
Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a explicat într-o conferință de presă cum vor proceda cei care doresc să
Edilii caută trei brașoveni care să se implice în activitatea Comisiei pentru înființarea Parcului Natural Brașovia. Primarul Coliban: această comisie
Primăria invită cetățenii interesați de dezvoltarea sustenabilă a orașului nostru – conservarea biodiversității, un oraș prietenos cu locuitorii, îmbunătățirea calității
Primarul Brașovului a promis la comemorarea luptătorului anticomunist L.C. Babeș că va amenaja „toate monumentele cu care Brașovul le este
Primăria Brașov va organiza anul acesta concursuri de proiecte pentru a construi toate monumentele cu care municipalitatea le-a rămas datoare
FOTO O brașoveancă donează 20% din valoarea comenzilor la mărțișoare secției de pediatrie a Spitalului Municipal Săcele: „Vreau să mă
De 8 ani, o brașoveancă personalizează papioane și diverse accesorii care au ajuns în întreaga țară. Aceasta dorește să vină
78 de elevi și 74 de cadre didactice din Brașov s-au infectat cu COVID-19 în ultimele 14 zile. Aproape 400
78 de elevi și 74 de cadre didactice sunt infectate în prezent cu noul coronavirus la Brașov, potrivit datelor transmise
Consiliul Național al Elevilor solicită urgent Ministerului Educației să publice programa materiei aferente simulărilor Evaluării Naționale și Bacalaureatului
Publicarea materiei aferente simulărilor Evaluării Naționale și Bacalaureatului, precum și a procedurii de organizare a acestora este solicitată de Consiliul
Cinci echipaje SMURD și două ale Ambulanței, mobilizate la un grav accident produs pe DN 13 în care a fost
Cinci echipaje SMURD, două ale Ambulanței, o autospecială de descarcerare și două echipaje cu apă și spumă intervin la această
FOTO VIDEO Un centru social din Făgăraș, în care CJ Brașov a băgat 2 milioane de lei și l-a abandonat,
Consiliul Județean Brașov a investit acum 10 ani aproximativ 2 milioane de lei în construcția unui centru social la periferia