Stiri Brasov

Ministerul Mediului vrea 2 miliarde de euro din bani europeni pentru drumuri forestiere

 

Secretarul de stat din Ministerul Mediului, Corneliu Mugurel Cozmanciuc, a anunţat, la finele săptămânii trecute, la Fundata, Braşov, că Guvernul României va trebui să negocieze cu Uniunea Europeană acordarea unei sume mult mai mari în perioada 2014 – 2020 pentru amenajarea de drumuri forestiere. Potrivit acestuia, România are doar o treime din media drumurilor forestiere la nivelul Uniunii Europene şi pentru a ajunge la acest nivel „avem nevoie de două miliarde de euro, în condiţiile în perioada 2007 – 2013 am avut la dispoziţia doar 256 de milioane de euro”. În România, media de drumuri forestiere este de 6 metri liniari la hectar, în timp ce media UE este de 14 metri liniari la hectar.
Totodată, Cozmanciuc a precizat că din întreaga sumă care va fi negociată de România cu UE pentru sprijin nerambursabil în perioada 2014 – 2020, care s-ar ridica la aproximativ 50 de miliarde de euro, „între 5 şi 10% ar trebui investiţie în domeniul forestier şi în silvicultură pentru a ajunge din urmă celelalte state membre ale UE”.
Declaraţiile au fost realizate cu ocazia „Zilei Forestierului”, un eveniment organizat de ASFOR, organizaţia patronatelor din domeniul forestier care reuneşte peste 5.000 de companii din domeniu cu un număr de peste 50.000 de angajaţi. Preşedintele ASFOR, Nicolae Ţucunel, a precizat că se aşteaptă ca Guvernul să aloce fonduri şi pentru retehnologizarea firmelor care lucrează în domeniu, dar şi pentru pregătirea profesională a angajaţilor. „Este important să creăm locuri de muncă în acest domeniu, dar şi să facem condiţii firmelor să lucreze lemnul în ţară, să nu mai exporte materie primă, ci produse care să aducă plus valoare”, a spus sursa citată.
La nivelul anului 2010, România a exportat lemn şi produse din lemn în valoare de două miliarde de euro. Totuşi, materia primă exportată nu a avut decât o valoare de 50 de milioane de euro.
Strategia în domeniul silvic prevede, de asemenea, şi creşterea nivelului de împădurire al ţării, astfel încât să ajungem la media UE din acest punct de vedere. „Gradul de împădurire este de 27% în România şi de 31% în UE. Noi vrem să ajungem să împădurim 20.000 de hectare pe an. Acum acest ritm este de doar 1.500 de hectare pe an”, a mai precizat Cozmanciuc.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*