Stiri Brasov

Dragoş Moldoveanu: „Firmele braşovene au început să îşi declare singure insolvenţa”

Dragoş Moldoveanu, asociat coordonator în cadrul filialei Braşov a companiei RVA Insolvency Specialists, ne-a declarat că în ultima vreme la Braşov se observă tendinţa ca firmele să îşi solicite insolvenţa, punându-se la adăpost, astfel, de creditorii care doresc să le execute bunurile. „Ar fi bine ca managerii companiilor să nu lase totul pe ultima clipă şi să nu ajungă în momentul executării”, a explicat acesta.
Mai mult, potrivit legislaţiei din domeniu, în cazul în care administratorii firmelor nu declară în timp util insolvenţa comit „infracţiunea de bancruptă simplă” care se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă. „managerii braşoveni şi-au dat seama că dacă îşi declară insolvenţa la timp au şanse mai mari să salveze afacerile prin reorganizare judiciară”. În plus, „foarte multe companii aflate în această stare au de recuperat creanţe de la alte societăţi, dar nu au bani pentru a plăti taxa de timbru, de exemplu. Aflându-se în situaţie de insolvenţă, ele pot face acţiuni în instanţă fără să mai plătească taxa de timbru”.
În primul semestru, la Braşov 577 de companii au intrat în insolvenţă, cu aproape 10% mai mult decât în primul semestru al anului trecut, când se înregistrau 528 de insolvenţe. 356 de companii braşovene au intrat în lunile mai şi iunie în insolvenţă, ceea ce transformă judeţul din centrul ţării în lider detaşat la acest capitol. Dacă în luna mai, Braşovul era lider la acest capitol cu 226 de cazuri, în luna iunie s-a clasat abia pe locul doi, cu 130 de cazuri de insolvenţă, după Dolj, cu 138 de societăţi declarate în insolvenţă. Cumulat pe cele două luni, Braşovul nu are concurenţă la primul loc, pe locul doi clasându-se de departe Argeşul, cu 267 de cazuri, în timp ce podiumul este încheiat de Dolj, cu 212 cazuri, chiar înaintea Bucureştiului, unde 208 firme au intrat în insolvenţă.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*