Economic, Stiri Brasov

Solomiţchi: „Vrem ca Prodlacta să devină lider de piaţă în trei ani”

JLC vrea să aducă fabrica de lactate din Braşov la capacitate maximă şi să completeze portofoliul cu noi produse

Grupul JLC din Republica Moldova se află foarte aproape de preluarea controlului companiei braşovene Prodlacta, după ce planul de reorganizare al producătorului de lactate propus de cele trei societăţi din grup a fost acceptat de creditori.
Oleg Solomiţchi, reprezentantul JLC în România, ne-a declarat că intenţiile grupului sunt destul de clare. „Dorim să investim în Prodlacta. Am demonstrate seriozitatea noastră investind deja aproape patru milioane de euro. Dorim ca Prodlacta să devină unul dintre liderii de pe piaţa lactatelor din România în următorii trei ani”, a precizat sursa citată. Unul dintre primii paşi pe care îi va face societatea după preluarea controlului de către JLC ar fi construirea unui sistem de distribuţie directă la nivel naţional, începând cu Braşov şi Bucureşti, după care acesta va fi extins în toată ţara. „Însemnând depozite în toată ţara, forţă proprie de vânzări cu tot ce înseamnă. Considerăm că originea braşoveană a brandului Prodlacta oferă oportunităţi remarcabile de promovare, lucru de care ne vom folosi din plin”, a mai spus sursa citată.
Moldovenii şi-au propus să readucă producţia la nivelul maxim din ultimii ani, ceea ce va însemna reangajarea personalului disponibilizat în ultimi ani. În 2007, înainte de apariţia crizei, Prodlacta avea un număr mediu de 468 de angajaţi, în timp ce la finele anului trecut numărul acestora a scăzut la 164, acum numărul acestora înjumătăţindu-se, potrivit unor informaţii din interiorul companiei.
„Vom continua programul de investiţii în fabrică în vederea completării portofoliului cu produse noi. Unele din aceste produse există pe piaţă, dar nu sunt în portofoliul Prodlacta, altele sunt produse pe care le produce JLC în alte ţări, dar care nu există pe piaţa locală. Vom dezvolta activitatea de îngheţată care nu a fost exploatată de Prodlacta în ultimii ani”, a mai precizat Solomiţchi.

Au încercat să preia compania în urmă cu doi ani

Interesul grupului din Republica Moldova pentru Prodlacta nu este unul nou. În urmă cu doi ani, JLC a încercat să preia controlul, negociind cu reprezentantul acţionarului majoritar – Asociaţia Salariaţilor – Mariana Eftimie.
„S-a agreat preţul pachetului de acţiuni, iar doamnei Eftimie i s-a oferit un post în conducerea societăţii. Dar în ultima clipă, doamna Eftimie a refuzat semnarea contractelor care fuseseră pregătite de avocaţii ambelor părţi. Acelaşi lucru se pare că s-a intâmplat cu mai multe firme (circa 6-8 la număr) interesate să cumpere Prodlacta în perioada 2004-2011, conform informaţiilor din presă şi de pe piaţă”, a mai spus Solomiţchi. În ultimii ani, de societatea braşoveană au fost interesate mai multe companii internaţionale, gen Tnuva, Lactalis, Muller etc.

Neînţelegerile dintre acţionari – cauza insolvenţei

Solomiţchi consideră că Prodlacta a ajuns în situaţia de a intra în insolvenţă din cauza neînţelegerilor dintre cei doi acţionari importanţi ai firmei – Asociaţia Salariaţilor şi grupul Olympus. „În ultimii 3-4 ani, am văzut o luptă între aceştia. Astfel, În 2009, pentru suplimentarea mijloacelor circulante, AGA a decis vânzarea unor active în afara exploatării, decizie care a fost contestată şi anulată de Olympus prin instanţă. În 2010 şi 2011 Olympus a propus majorări de capital în vederea rezolvării problemelor financiare ale Prodlacta, dar aceste propuneri au fost blocate în AGA de ASMC”, spune reprezentantul JLC în România. „Este surprinzător că cei doi acţionari au căzut acum de acord în ceea ce priveşte susţinerea unui plan comun de redresare a societăţii după atâţia ani de luptă internă”, a mai arătat sursa citată.
Solomiţchi este sigur că planul de reorganizare propus de JLC va fi confirmat de judecătorul sindic, după ce acesta a fost „ susţinut de toate cele patru categorii de creanţe, în timp ce planul propus de debitoare a fost respins de trei categorii de creanţe şi aprobat de salariaţi prin prezumţie legală”.
„Am fost surprinşi de sprijinul şi încrederea acordată nouă de creditorii care au susţinut planul nostru. Printre aceştia se numără fermieri, producători de ambalaje, firme de transport, construcţii, comercianţi şi chiar competitori din industria laptelui. Nu văd de ce să nu fie confirmat planul JLC deoarece acesta reprezintă foarte clar dorinţa exprimată de creditori”.

„Care sunt intenţiile Olympus?”

Despre intenţiile grecilor de la Olympus, Solomiţchi ne-a declarat că nu înţelege de ce au aşteptat aşa de mult pentru a încerca o preluare. „Olympus a dat în folosinţă în urmă cu un an o fabrică modernă, de capacitate mare, în apropiere de Braşov. Conform informaţiilor de pe piaţă, aceasta nu este de departe utilizată la întreaga sa capacitate. De ce ar avea nevoie de o altă fabrică? Olympus este prezent în Braşov de mult timp. Erau pe aproape de când a început procedura de insolvenţă. De ce nu au achitat datoriile societăţii până acum şi au aşteptat s-o facem noi?”, a conchis Solomiţchi.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*