Economic, Stiri Brasov

Instanţa a demis managerul Prodlacta

*În acelaşi timp, grecii de la Olympus Dairy au contestat Adunarea Creditorilor în care a fost confirmat planul de reorganizare al moldovenilor de la JLC

Tribunalul Braşov I-a ridicat, la începutul săptămânii, dreptul de administrare al companiei Prodlacta Braşov managerului Mariana Eftimie, administrator special al companiei de la intrarea acesteia în insolvenţă. Până la numirea unui director, conducerea companiei este asigurată de către administratorul judiciar, consorţiul format din companiile RVA Insolvency Specialists şi Info-Dip Insolvency. Solicitarea de ridicare a dreptului de a manageria compania fusese făcută în vară de BCR, solicitare susţinută de cei de la Jardan Lapte Company, care au achiziţionat creanţa de la grupul bancar.
În acelaşi timp, compania grecească Olympus Dairy a contestat Adunarea Generală a Creditorilor de vineri, în care fusese aprobat doar planul de reorganizare depus de creditorii din grupul de firme JLC, în timp ce planul depus de administratorul special Mariana Eftimie, în parteneriat cu acţionarii greci, a fost respins. „Noi avem impresia că nu a fost ceva în regulă acolo”, ne-a declarat Ilias Pliastikas, directorul de operaţiuni al Olympus Dairy. Totuşi, potrivit unor surse prezente la întâlnirea de vinerea trecută, planul prezentat de Mariana Eftimie a fost respins de toate cele trei grupe de creditori prezente la şedinţă, în timp ce votul celei de-a patra grupe – salariaţii – a fost considerat pozitiv pentru ambele planuri prezentate deoarece nu a reprezentat nimeni angajaţii companiei.
Contestatea planului amână procesul de validare al planului de reorganizare propus de cei de la JLC până la judecarea plângerii celor de la Olympus Dairy.
Firmele din grupul JLC achiziţionaseră în urmă cu aproximativ o lună creanţe în valoare totală de 17,390 de milioane de lei, mai mult de jumătate din totalul de 34,047 milioane lei acceptate la plată. Două creanţe făceau parte din categoria celor garantate. O creanţă de 12,616 milioane de lei (2,892 milioane de euro) fusese achiziţionată de la BCR de către JLC Germany Gmbh, în timp ce firma JLC Dprint Gmbh a achiziţionat creanţe de 2,612 milioane de lei (circa 579.000 de euro) de la BRD. Pe lângă acestea, grupul JLC a achiziţionat şi o creanţă chirografară în valoare de 2,162 milioane de lei.
Grupul JLC a propus în planul său de reorganizare stingerea creanţelor prin transformarea acestora în acţiuni, precum şi acordarea unui împrumut de 18 milioane de lei către producătorul de lapte din Braşov, care va fi stins tot prin emisiune de acţiuni. Banii vor fi folosiţi pentru stingerea achitarea datoriilor către ceilalţi creditori. În urma acestor operaţiuni, grupul JLC va deţine 70% din producătorul braşovean de lactate, în timp ce acţionarul principal din acest moment – Asociaţia Salariaţilor şi Membrilor Conducerii Prodlacta – va deţine doar 13,49% din titluri, în timp ce grecii de la Olympus Dairy ar intra la categoria „şi alţii”.
La conducerea firmei braşovene ar urma să fie numit Oleg Solomiţchi, care a condus la creşterea afacerilor Tetra Pack România de 20 de ori în zece ani. Acesta a fost implicat în ultimii ani în proiectele investiţionale ale Prodlacta, ajutând la majorarea capacităţilor acestei companii. În planul propus de moldoveni, Mariana Eftimie nu mai are propus un post de manager sau de consilier.
Grupul JLC deţine fabrici de lapte în Republica Moldova (JLC şi Incomlac), în Ucraina (JLC), în Kazahstan (FoodMaster – Ice Cream Company şi JLC Sut).

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

3 Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*