Social, Stiri Brasov

„Frația penală”: Căncescu, trimis din nou în judecată de procurorii DNA. De data aceasta este acuzat că a atribuit noi contracte amicului Bâgiu, alături de care mai este prezent într-un dosar

Fostul președinte al Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, este din nou acuzat de abuz în serviciu și trimis în judecată într-un nou dosar penal instrumentat de DNA. Potrivit procurorilor, Căncescu a favorizat compania SC Ramb Sistem SRL Braşov deținută de Gabriel Bâgiu. Firma a primit contracte deși nu îndeplinea condițiile, iar lucrările au fost mult supraevaluate. În acest dosar vor mai fi judecați cinci funcționari publici de la Consiliul Județean, Gabriel Bâgiu, administrator Ramb Sistem, dar și Virgil Rezuș director al firmei. Alte două companii, PYO SRL și ROMTRANS CONSTRUCT GMBH SRL, dar și administratorii lor sunt acuzați omplicitate la evaziune fiscală.

„Obiectul acestei cauze îl reprezintă activitatea infracţională desfășurată în perioada iunie 2009 – ianuarie 2012 de inculpații Căncescu Aristotel Adrian, Ispas Radu Petru, Cirica Cristian Emil, Iordan Emilia, Pais Ciprian și  Rădoiu Nicolae, care, au folosit funcția publică de autoritate locală în interesul Ramb Sistem SRL și implicit al inculpatului Bâgiu Gabriel, cel care deținea și administra această societate și căreia i-a fost atribuită, cu încălcarea dispozițiilor legislației în materie, un contract de achiziții publice derulat de CJ Brașov vizând „Dezvoltarea infrastructurii turistice din zona montană înaltă – modernizarea bazelor de salvare, refugii alpine şi trasee turistice”, spun procurorii.

Aristotel Căncescu, dar și ceilalți inculpați sunt acuzați că au făcut licitații de formă cu dedicație către Ramb Sistem. „Au iniţiat și coordonat o procedură formală de achiziţii publice în cadrul căreia trebuia declarată câștigătoare inculpata SC Ramb Sistem SRL. După ce membrii comisiei de selecţie a ofertelor au declarat inacceptabilă oferta singurului participant, inculpata SC Ramb Sistem SRL, contractul respectiv a fost atribuit aceleiași societăți, printr-o procedură de negociere directă fără publicarea unui anunț de participare, în condițiile în care oferta depusă nu era conformă, firma respectivă necalificându-se din punct de vedere al capacității tehnice și profesionale.

De asemenea au inițiat și coordonat procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare vizând achiziția unor lucrări suplimentare la acea investiție, deși acestea nu îndeplineau caracterul imprevizibil prevăzut de lege, activități finalizate cu încheierea unui act adițional prin care a fost suplimentată valoarea contractului cu suma de 1.004.032 lei (1.244.999,68 lei cu TVA),

Au semnat și aprobat decontarea sumelor pretinse de inculpata SC Ramb Sistem SRL, în condițiile în care lucrările erau neexecutate, executate necorespunzător, supraevaluate și unele neprevăzute în ofertă. Mai mult, lucrările au fost subcontractate nelegal, fiind interzis expres acest lucru chiar prin contract“, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Aristotel Căncescu, pe atunci președintele Consiliului Județean Brașov a dat în ianuarie 2012 dispoziții să fie admisă fără obiecții recepția la terminarea lucrărilor pentru toate obiectivele care au făcut obiectul respectivului contract de lucrări. Astfel, au fost semnate mai multe documente de către membrii comisiei de recepție, de reprezentantul societății executante, dar și de inculpatul Aghiană Ionuț, în calitate de diriginte de șantier, documente în care s-a consemnat că valoarea totală a investiției este în sumă de 13.561.433 lei. Prin aceste demersuri, inculpații au prejudiciat bugetul local al județului Brașov cu suma de 12.863.382 lei, concomitent cu asigurarea unui folos necuvenit, în cuantum 13.519.882 lei, pentru inculpata  Ramb Sistem SRL.

pentru ca tacâmul să fie complet, compania Ramb Sistem a înregistrat cheltuieli fictive în contabilitate pentru a evita plata impozitelor. „În perioada decembrie 2010 – ianuarie 2012, inculpatul Bâgiu Gabriel, beneficiind de ajutorul inculpaților Pătrașcu Nicolae Emilian și Parfene Ovidiu, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, a înregistrat în evidenţele contabile ale societății operaţiuni comerciale fictive, pretins derulate cu societățile administrate de ultimii doi. Prin această conduită infracțională, a fost cauzat bugetului consolidat al statului un prejudiciu în valoare totală de 3.064.824 lei (compus din TVA în valoare de 959.402 lei, impozit pe profit în valoare de 639.601 lei).“, se mai arată în comunicatul procurorilor.

Căncescu mai are un dosar penal similar din 2014. A fost acuzat că a acordat contracte preferenţiale către Ramb Sistem SRL, controlată de Gabriel Bâgiu şi către Gotic SA, controlată de fostul deputat PSD Ion Diniţă. Cele două firme erau considerate a fi companiile de casă ale CJ Braşov şi au primit contracte a căror valoare a fost umflată după încheierea documentelor.  Prejudiciul în acest dosar depăşeşte 30 de milioane de lei.

 

Fotogalerie: Acuzaţiile aduse preşedintelui CJ Braşov – Teren de tenis, cadou pentru licitaţii cu dedicaţie

 

 

 

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*