Stiri Brasov, Turism

Turiștii s-au cazat de doar 140 de milioane de lei pe Valea Prahovei anul trecut

Sinaia, Buşteni şi Azuga, staţiunile montane „vedetă“de pe Valea Prahovei, au generat din cazare, în mod oficial, afaceri de doar 140 de milioane de lei anul trecut, faţă de 79 de milioane de lei în 2008, arată o analiză pe baza datelor de la Registrul Comerţului. Analiza a luat în calcul companiile cu sediul social în aceste localităţi, ce operează sub cod CAEN 55-hoteluri şi alte facilităţi de cazare.

Aceste trei staţiuni pun „oficial“la dispoziţia turiştilor doar 7.700 de locuri de cazare, adică 60% din capacitatea de cazare a judeţului Prahova şi au atras anul trecut în total doar 383.000 de vizitatori (cazaţi în structurile turistice), adică puţin peste o mie de vizitatori zilnic, în medie.

Cu toate acestea, nu există weekend în care să nu se anunţe trafic aglomerat pe Valea Prahovei din cauza numărului mare de turişti care merg sau se întorc de la munte. Mai mult, în toate minivacanţele operatorii din turism anunţă grade de ocupare de 100% în staţiunile de pe Valea Prahovei.

În total, în Sinaia erau înregistrate anul trecut 64 de companii ce furnizau servicii de cazare, care au realizat o cifră de afaceri de 116 milioane de lei, puţin peste nivelul înregistrat de companiile hoteliere din Poiana Braşov (aşa cum arată datele oficiale). În 2008, în staţiunea Sinaia figurau 56 de companii pe servicii de cazare, cu afaceri totale de 60 de milioane de lei, arată aceeaşi sursă.

Top 20 de companii din Sinaia au raportat afaceri totale de 108 milioane de lei, un profit net de 20 de milioane de lei şi 650 de angajaţi, arată aceeaşi sursă. Doar patru companii aveau afaceri peste 10 milioane de lei anul trecut şi doar trei firme din total raportau pierderi, semn că businessurile au fost profitabile anul trecut.

În staţiunea Sinaia sunt 28 de hoteluri cu o capacitate de cazare totală de  3.100 de locuri de cazare, arată datele de la Statistică. În plus, în vile, pensiuni, cabane mai sunt încă 1.600 de locuri de cazare, arată aceeaşi sursă. Anul trecut, au fost înegistraţi 293.000 de vizitatori cazaţi în toate unităţile turistice din Sinaia, numără Statistica. În Buşteni s-au cazat anul trecut 73.000 de vizitatori, iar în Azuga 17.000 de persoane.

Sinaia SA, compania care administrează hotelurile Rina Sinaia, cu 246 de camere, amplasat în apropierea parcului Dimitrie Ghica, şi Rina Cerbul, deţinute de acţionari israelieni, este cel mai mare jucător din turism în Sinaia. Anul trecut, compania a avut afaceri de 25 de milioane de lei. Sinaia are potenţial mare de-a atrage turişti străini, dar este nevoie de dezvoltarea infrastructurii de transport şi de facilităţI turistice, afirma recent israelianul Oryah Ben Nissan, CEO-ul hotelulul Rina Sinaia.

Al doilea cel mai mare jucător este hotelul de patru stele International din Sinaia, la care deţine acţiuni familia fostului preşedinte ASF Dan Radu Ruşanu, şi care a trecut printr-o modernizare în 2011, când s-au investit 6 milioane de euro în renovarerea  hotelului. 

 Pentru acest an, conducerea companiei a bugetat afaceri mai mari cu 10%, peste jumătate din veniturile hotelului fiind generate de organizarea de evenimente şi food& beverage, potrivit declaraţiilor anterioare ale oficialilor companiei. Tarifele sunt comparabile cu cele  din Capitală, o cameră dublă costă de la 500-600 de lei pe noapte.

Următoarele locuri în top sunt ocupate de firmele Hotel New Montana, ce operează hotelul cu acelaşi nume, cu afaceri de 12,5 milioane de lei anul trecut, şi de Perla Bucegi (controlată de Virgil Harabagiu), cu afaceri de 10 milioane de lei anul trecut, ce operează hotel Bucegi, hotel Anda, Casa Iris şi Cabana Schiorilor.

Cele mai multe hoteluri din Sinaia sunt clasificate la trei şi patru stele, singurul hotel de cinci stele fiind Ioana Hotels.

Afaceri mai mici au operatorii ce activează în celelalte staţiuni. În Buşteni operau 58 de firme, cu afaceri de 22 de milioane de lei anul trecut, iar în Azuga doar 13 companii, cu afaceri de 1,3 milioane de lei, arată datele ONRC.

În tot judeţul Prahova s-au cazat anul trecut puţin peste jumătate de milion de vizitatori (535.000 de sosiri), capacitatea de cazare oficială fiind de doar 12.700 de locuri, arată Statistica (INS).

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*