Stiri Brasov, Timp liber

FOTO Caii și căruțele unui râșnovean au devenit parte din recuzita filmelor hollywoodiene

Foto: History Chanel

Constantin Ducar a participat la toate filmele turnate pe Valea Râşnoavei, de la Dacii, în 1967, până la pelicula hollyoodiană „Cold Mountain” şi la turnarea unui film istoric al cărui actor principal a fost celebrul Kevin Costner.

Constantin Ducar a făcut primii paşi călare de la vârsta de cinci ani. De atunci, creşterea cailor a devenit o pasiune de nepreţuit, iar cu timpul, el a început să se ocupe şi de repararea harnaşamentelor pentru aceştia, după ce a constatat că meseria de curelar sau șelar a început să cam dispară de pe piață, iar lucrurile din comerț sunt de o calitate îndoielnică.

Animalul trebuie respectat ca un om

Obişnuiţi cu camera video, mulţi dintre caii lui Constantin Ducar au filmat clipuri publicitare, videoclipuri şi au apărut în filme, atât în cele istorice realizate în cetatea râșnoveană în epoca de aut, cât și în pelicule cu actori de Hollywood. De exemplu, pentru filmul istoric a lui Kevin Costner, „The Hatfields and McCoys: An American Vendetta”, Constantin Ducar a închiriat 20 de cai, dar şi o pereche de catâri, care sunt destul de rari la noi în ţară.

La nici un film însă, râșnoveanul nu a vrut să lase caii pe mâna cascadorilor şi în majoritatea cazurilor aceştia au fost struniţi chiar de către cei care îi îngrijesc la centrul de echitaţie pe care îl are Ducar pe Valea Râşnoavei. „Eu îi iubesc pe toţi cei aproape 100 de cai pe care îi am ca pe nişte membrii ai familiei. Şi animalul trebuie să-l respecţi, ca pe un om, şi să îl îngrijeşti cu dragoste, dar în cazul cascadorilor, puţini sunt cei care fac asta, şi am preferat să nu participe caii mei în anumite secvenţe în care puteau fi răniţi”, ne-a mărturisit bărbatul în vârstă de 67 de ani, care de altfel este de profesie medic veterinar. Anumiți cai au ajuns și în studiorile de film din București, unde s-au turnat alte scene din filmul lui Costner. „A fost vorba de doi cai racord, cei care apar obligatoriu alături de actor, respectiv cei doi cai care care au fost înhămaţi la căruţa soţiei lui Anse Hatfield, personajul interpretat de Kevin Costner”, își amintește Ducar.

A construit atelaje în stil american

În schimb, un alt hobby de-al său este şi repararea atelajelor. Aşa a ajuns bărbatul să recondiţioneze şapte căruţe pentru recuzita filmului „The Hatfields and McCoys: An American Vendetta” şi care s-a filmat pe Valea Râșnoavei. Printre altele, Constatin Ducar a recondiţionat, aşa cum erau prezentat în pozele anilor 1850, două căruţe de campanie militară, dar şi două trăsuri. „Am învăţat lucrând. Aşa îţi dai seama ce ai de făcut. De la tata am învăţat să fac lucrurile de la cap la coadă. Şi la restaurarea acestor căruţe am avut nişte repere, respectiv nişte fotografii. Le-am studiat şi am recondiţionat nişte căruţe normale, pe care le-am cumpărat cu timpul de la persoane care au renunţat la ele, gândidu-mă că pe viitor îşi vor găsi ele rostul”, ne-a povestit râşnoveanul.

Muncă migăloasă

La cele şapte atelaje bărbatul a muncit singur. El a luat fiecare bucată de lemn, a şlefuit-o cu atenţie, a vopsit-o după care asamblat-o, iar în final au ieşit adevărate capodopere. Singurele piese de peste hotare, pe care le-a folosit la atelaje sunt roţile, care sunt aduse din Ugaria şi al căror cost poate ajunge şi la 500 de euro pe bucată. „Producătorii filmului m-au întrebat dacă sunt în stare să fac atelajele. În trei săptămâni au fost toate gata. A fost şi greu şi uşor, dar dacă îţi place ceea ce faci, reuşeşti. Un ajutor care nu se pricepe mai mult încurcă”, ne-a explicat râşnoveanul.

Trăsurile din film, închiriate de miri

Totodată, alte trei atelaje, printre care şi o şaretă adusă chiar din Virginia, dar şi o trăsură pe care râşnoveanul a cumpărat-o din Ungaria cu 8.700 de euro, au fost închiriate pentru filmul lui Kevin Costner. „Pe cele şapte atelaje mi le-au cumpărat cei de la Castle Film, probabil, pentru a le folosi pe viitor şi în alte filme. Mi-au oferit în jur de o mie de euro pentru fiecare căruţă. Consider că este un preţ onest, dacă nu mi-ar fi fost munca răsplătită, nu le-aş mai fi vândut”, ne-a mai spus acesta. În general, Constantin îşi foloseşte atelajele la diverse spectacole ecvestre, dar şi la nunţi. Mirii care doresc să se plimbe la nuntă într-una dintre şaretele care au făcut senzaţie în film pot închiria trăsurile medicului râșnovean, în schimbul la sume ce pot ajunge și la 500 de euro.

Un festival cu tradiție

Nu în ultimul rând, Constantin Ducar este și unul dintre inițiatorii deja celebrului Festival Excvestru de la Râșnov, care în fiecare an aduce noi surprize și un plus de valoarea pentru stațiunea brașoveană. Cel mai aşteptat moment al evenimentului este „proba regină”, de forță, când caii trebuie să își dovedească puterea și să tragă pe o distanță cât mai mare, în trei minute un buștean, de peste 1,5 tone.

Foto: Centrul de Echitație Diana

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*