Consiliul Județean Brașov vrea să lanseze până la finalul acestei luni licitația în vederea proiectării și construcției terminalului de pasageri de la Aeroportul Ghimbav. Investiția în acest terminal este estimată la 22 de milioane de euro, iar pentru a definitiva caietul de sarcini aferent licitației, președintele CJ Brașov Adrian Veștea a avut o întâlnire cu reprezentanții IPTANA (care a proiectat cea mai mare parte a drumurilor, porturilor și aeroporturilor construite în perioada comunistă), care au făcut studiul de fezabilitate pentru întreg obiectivul. „Am definitivat aspectele de detaliu privind finalizarea caietului de sarcini pentru proiectarea și execuția terminalului de pasageri, astfel că până la sfârșitul lunii septembrie să putem demara această licitație în sistemul de achiziții publice”, a explicat Adrian Veștea. Terminalul va avea o suprafaţă totală de 11.000 mp şi va fi construit pe trei niveluri. Scheletul va fi din beton armat, iar pereţii din sticlă. Subsolul va fi destinat fluxului de bagaje şi unor spaţii administrative (transformatoare, rezerve de apă, depozite), la parter va fi zona de check-in (cu 10 birouri) şi spaţii comerciale, iar la etaj vor fi patru fluxuri de securitate, zona de control paşapoarte, zona de îmbarcare şi spaţii comerciale.
Angajații forului județen lucrează la întocmirea unui plan de afaceri pentru Aeroportul Internaționale de la Ghimbav. Acest plan ar urma să fie prezentat Comisiei Europene, care ar urma să decidă asupra modului de operare al obiectivului. „Cu specialiștii IPTANA am purtat și discuții de ordin juridic privind prenotificarea Comisiei Europene și stabilirea calendarului de lucru în acest sens. Această prenotificare ne este cerută în baza legislației europene în vigoare, având în vedere că Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav este primul aeroport construit în România în ultimii 50 de ani”, a precizat Adrian Veștea. Practic, la nivel european, se urmărește ca aeroporturile să fie operate de către mediul privat, iar o soluție ar putea fi concesionare obiectivului către o companie aeriană, iar CJ Brașov să își recupereze investiția din redevență.
În plus, conducerea CJ Brașov a analizat din punct de vedere juridic împreună cu specialiștii IPTANA și care este soluția optimă privind certificarea viitorului aeroport de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română. „Proiectul aeroportului merge mai departe și suntem în grafic cu toate aspectele privind această investiție esențială pentru județul Brașov”, a subliniat președintele CJ Brașov.