Stiri Brasov, Turism

Cascada Tamina nu poate fi reamenajată pentru că un fost secretar de stat PSD se opune. Acesta a girat în urmă cu doi ani uciderea a 1.700 de animale protejate de lege

De mai bine de doi ani, Regia Publică Locală a Pădurilor (RPLP) Săcele are în plan reamenajarea unuia dintre cele mai spectaculoase obiective turistice ale judeţului Braşov, Cascada Tamina. A fost făcut un proiect, s-a calculat valoarea investiţiei, dar totul s-a împotmolit când a fost nevoie de acordul custodelui Sitului Natura 2000 Piatra Mare, pe teritoriul căruia este cascada.  Acest acord nu a fost dat pentru că zona cascadei face parte dintr-un culoar folosit de urşi pentru a merge în Postăvarul sau pentru a se întoarce de pe acest masiv.
De altfel, directorul SPLP Săcele, Sorin Hermeneanu, ne-a declarat că, şi acum, proiectul este în stadiul obţinerii avizului de mediu: „Acest document nu a fost eliberat pentru că Fundaţia Carpaţi, custode al ariei protejate, nu şi-a dat acordul. După ce vor obţine acordul respectiv şi, apoi, avizul de mediu, vom putea completa şi dosarul pentru eliberarea autorizaţiei de construire”, arată bzb.ro.

Fundația Carpați este condusă de un fost secretar de stat din una din guvernările PSD. Ovidiu Ionescu a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Apelor și Pădurilor în perioada 2002 – 2003. Acum doi ani, Ionescu, prodecan al Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere al Universității Transilvania, a girat uciderea a 1.700 de animale protejate de lege.

„Noua” cascadă ar fi vizitată de 55.714 vizitatori pe an 

 

Sorin Hermeneanu a precizat că valoarea totală a investiţiei este estimată la suma de 1,2 milioane de lei, finanţarea fiind asigurată integral de la bugetul local.
Proiectul prevede amenajarea unor poduri suspendate cu lanţuri, realizate din oţel zincat, dar şi o zonă de unde turiştii pot admira priveliştea. De asemenea, se va reabilita drumul forestier pe care se ajunge chiar lângă cascadă şi, la fel ca la Canionul 7 Scări, vor fi amenajate mai multe puncte de popas, cu mese şi băncuţe.
Termenul de finalizare a lucrărilor este de 12 luni, iar cel de recuperare a investiţiei de 2,57 ani.  Reprezentanţii RPLP Săcele estimează că, după finalizarea lucrărilor, anual, se vor înregistra 55.714 vizitatori/an, din care 39.000 adulţi, 16.714 copii, elevi şi studenţi, iar profitul mediu anual va fi de 427.000 lei.

Atracţie turistică încă din anii ‘70

Cascada Tamina a fost amenajată în anii 1970, fiind o „buclă” a traseului turistic Timişu de Sus – Vârful Piatra Mare. Atunci au fost montate mai multe scări metalice ce permiteau trecerea prin „defileul” format de pârâu. În momentul de faţă, puţine scări au mai rămas, iar parcurgerea traseului este destul de riscantă, mai ales de către persoanele neexperimentate. Cu toate acestea, numărul de vizitatori este destul de mare, mai ales că până la platoul de pe care se poate coborî în cascadă se poate ajunge uşor, pe drumul forestier.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Prieteni cercetas

    Ia sa vedem daca “are noroc”să răspundă pt sifonare de bani europeni

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*