Social, Stiri Brasov

fwdBv#19 Studiu privind traseul ocupațional al absolvenților de la Universitatea Transilvania: 80,9% dintre absolvenți sunt angajați sau conduc propria firmă

Universitatea Transilvania din Brașov a întocmit anul trecut un raport privind traseul ocupațional al absolvenților. Raportul a fost realizat în baza unor chestionare completate în ultimii trei ani de către absolvenții care și-au ridicat diplomele, fie de licență, fie de masterat de la universitate. Potrivit rezultatelor cercetării, 80,9% dintre absolvenți sunt angajați sau conduc propria firmă, 12,7% sunt personae inactive, iar 6,3% sunt șomeri.

Sunteți angjat, deținătorul propriei afaceri, persoană inactivă sau șomer? Câte locuri de muncă ați schimbat la un an de la absolvire? Există vreo legătură între locul de muncă și studiile pe care le-ați absolvit? Sunt cele mai importante întrebări la care absolvenții Universității Transilvania au avut de răspuns în chestionarul întocmit de Universitatea Transilvania.

Raportul a fost întocmit în decembrie 2017, iar 3892 de absolvenți au completat aceste chestionare în perioada 15.11.2016 -14.11.2017. Cele mai multe chestionare au fost completate de către absolvenți ai promoției 2016, 1819, iar cele mai puține – 33 – de către cei ai promoției 2017. Restul, de până la 3892 de chestionare au fost completate de absolvenți din promoțiile anterioare.

Raportul s-a centrat, deci, pe traseul socio-profesional al celor 1819 absolvenți. Potrivit rezultatelor cercetării, 80,9% dintre absolvenți sunt angajați sau conduc propria firmă, 12,7% sunt personae inactive, iar 6,3% sunt șomeri. În ce privește felul contractelor de muncă, majoritatea absolvenților, 77,8% au declarat că au contracte pe perioadă nedeterminată, doar 17,8% fiind angajați cu contracte pe perioadă determinată. 

În ceea ce privește momentul primei angajări, un indicator care dă măsura tranziției de la școală pe piața muncii, studiul relevă că jumătate dintre absolvenții Universității Transilvania, au avut deja un job încă din timpul studiilor de licență.

Facultățile necompatibile cu joburile

În ceea ce privește compatibilitatea între școala absolvită și locul de muncă, absolvenții au apreciat în proporție de 53,6% că există o legătură între cele două, în timp ce 45,4% au declarat că studiile absolvite nu îi ajută în jobul actual. Conform studiului, absolvenții care apreciază în mare măsură legătura dintre studii și locul de muncă sunt cei de la Facultatea de Construcții (93,5%), Facultatea de Matematică-Informatică (85,6%), Facultatea de Medicină (75,0%). La polul opus, adică absolvenți care cred că studiile au în mică măsură legătură cu aria în care au ajuns să profeseze, sunt cei de la Facultatea de Sociologie și Comunicare 28%, Facultatea de Drept 28,3%, Facultatea de Litere 35,6% și Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane 38,8%.

Un procent important dintre absolvenții chestionați, 74,5% au declarat că lucrează în companii cu capital privat, iar 81,6% dintre ei și-au exprimat intenția de a lucra în viitor în România.

Pentru varianta completă a articolului, detalii AICI.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

2 Comentarii

  1. Slab, foarte slab, UNITBV e o facultate pe care o faci degeaba. Iar cei care au ajuns sa lucreze in anumite domenii, nu au ajus acolo multumita facultatii, ci pentru ca au studiat singuri. Nu cred ca vreun programator din Brasov a invatat ceva de la profesorii de la Universitatea Transilvania, nu ai ce sa inceti de la Florea, Iacob, Sangeorzan sau Batranul Bocu si poeziile lui.

    • Ce sa zic, eu unu am invatat ceea ce era necesar pentru a putea sa ajung unde sunt acum. Nu stiu cine sunt domnii mentionati de tine(eu am facut Automatica) insa cred….aaaa nu stai…sunt sigur ca UNITBV nu e reprezentata numai de domnii mentionati de tine! Asa ca te rog frumos si cat se poate de respectuos daca ai ceva de impartit cu domnii mentionati de tine, imparte cu ei nu cu UNITBV. Iar ca mentiune sa stii ca si reciprocul se poate aplica: cu elevi ca tine probabil ca nici domnii nu au ce rezultate sa faca. Plus ca si final asa ca detin functie de programator in Brasov, te rog insistent nu vorbi in numele meu, eu unu sunt multumit de ceea ce am facut la UNITBV. Cu stima.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*