Imobiliare, Stiri Brasov

Cereri mai mari pentru apartamentele cu două camere. Cum se adaptează dezvoltatorii

Din totalul de locuințe noi construite în județul Brașov din 1990 până în prezent, cele mai multe au fost apartamente cu 2 sau 3 camere, arată un raport Cushman & Wakefield Echinox. Garsonierele reprezintă numai 9% din totalul de 28.000 de unități construite în ultimii 28 de ani, iar locuințele cu 4 sau mai multe camere, 40%. Ponderea ridicată a acestora din urmă se explică prin specificul turistic al zonei, care continuă să atragă investitori pentru case de vacanță.

Cu două sau cu trei camere? Ce își doresc și ce își permit brașovenii

Pentru un apartament cu 3 camere, brașovenii ar trebui să scoată din buzunar cu 20.000 – 25.000 euro mai mult, comparativ cu un apartament de două camere. Raportul spațiu – bani e unul mai bun, căci pentru un apartament cu 3 camere, prețul pe metru patrat, scade cu cca 3-5%. Însa nu e un argument suficient care să influențeze decizia finală a cumpărătorului.

Anul trecut, peste 40% din livrările de apartamente din Brașov, au fost locuințe cu 2 camere, urmate de cele cu 3 (25%) .

La târgurile imobiliare, există un interes vădit pentru locuințele cu 3 camere. Vizitatorii pun întrebări despre apartamentele cu 3 camere, dar majoritatea cumpără cu două, spun dezvoltatorii. Decizia privind compartimentarea și numărul de camere se ia, în cele mai multe cazuri, în funcție de preț.

Asta și pentru că o rată de 1000 – 1200 lei e mai ușor de gestionat, decât una de 1600 – 1800 lei, cu atât mai mult pe fondul creșterii accelerate a ROBOR.

 

Ce măsuri își iau dezvoltatorii ca să răspundă cererilor pentru 2 camere

Unii dezvoltatori proiectează blocurile astfel încât să permită modificări de la 3 + 1 camere , la 2 + 2.

Ruxandra Moraru, General Manager House Residence 1 si 2 confirmă faptul că cerințele pieței nu corespund întotdeauna cu planul dezvoltatorilor.

„Atunci când am proiectat Mansarda House Residence 1, era destinată apartamentelor cu 3 camere și garsonierelor.Pe parcurs, a fost nevoie să regândim planul, pentru că solicitările pentru locuințele cu 2 camere au fost mai numeroase. Așa că am transformat o garsonieră și 3 camere, în 2 apartamente cu 2 camere. Proiectul ne-a permis asta, fără costuri suplimentare. Structura de rezistență a rămas fixă, s-au modificat doar zidurile.”

Cine caută „neapărat” 3 camere?

Nu doar familiile cu copii își caută apartamente cu 3 camere, ci și brașovenii cu profesii liberale. Tendința „work from home” creează nevoia unui spațiu dedicat biroului.

„Sunt din ce în ce mai mulți freelanceri în Brașov, care lucrează de acasă. Chiriile pentru spații speciale de lucru (hub-uri, birouri) sunt destul de mari, varianta ideală fiind un spațiu special amenajat, acasă. Într-adevăr, într-un apartament cu 3 camere, e mai ușor să îți creezi un spațiu de lucru. Avem și noi proprietari de smart homes, în House Residence 1. Pentru cei care nu își permit o cameră extra, există variante de amenajare și în apartamentele cu 2 camere.”

 

 

Articol semnat: DBV Management & Training

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*