Imobiliare, Stiri Brasov

Brașovul ia lecții de la japonezi pentru dezvoltarea urbanistică. Niponii avertizează că extinderile trebuie limitate, în contextul problemelor de mediu

Foto: Primăria Brașov – Andrei Paul

O serie de experți japonezi în urbanism și planificare urbană au împărtășit astăzi reprezentanților Primăriei Brașov, Agenției Metropolitane Brașov și RATBV din experiența lor în dezvoltarea orașelor în care activează, prezentând exemple de bună practică pe care Brașovul ar putea să le adapteze în contextul propriei dezvoltări. Întâlnirea se înscrie în Programul de Asistență Tehnică pentru Dezvoltare Urbană Sustenabilă dintre România și Japonia, desfășurat cu sprijinul Centrului de Dezvoltare a Schimbului de Bune Practici din Tokyo, centru înființat de Banca Mondială.

Pe agendă au fost prezentări din experiența orașului Toyama în dezvoltarea conceptului de „oraș compact“, concepte și exemple practice de design urban aplicate în transformarea orașului Yokohama, concepte și exemple de planificare spațială și regenerare urbană dezvoltate de experți din Osaka și Tokyo, dar și proiectul de incluziune socială și dezvoltare comunitară aplicate în Osaka sau soluții de transport care pot duce la dezvoltarea orașului. „Este o etapă la care ne raportăm în cadrul contractului de consultanță cu Banca Mondială. Am văzut multe exemple care sunt specifice unor situații prezentate de experții japonezi. Dorim să vedem care sunt problemele și care sunt soluțiile, sunt lucruri specifice care ne interesează și pe care le parcurgem astăzi în Brașov. Sunt convins că vom ajunge împreună cu partea japoneză la o formulă de consultanță pe care ei să ne-o acorde prin intermediul Băncii Mondiale și prin care să adaptăm exemple de bună practică realităților din Brașov. Din punctul meu de vedere este o întâlnire foarte bună, le mulțumesc și mă bucur foarte mult pentru că au venit tocmai de la capătul celălalt al Pământului la Brașov, să ne arate ce ar trebui să facem și care sunt exemplele. Relația cu cetățeanul este foarte importantă și poate că nu ar fi rău ca și pe acest domeniu să beneficiem de experiența și buna practică japoneză. Probabil că este cel mai important aspect, pe care se pot apoi genera celelalte componente de dezvoltare“, a declarat primarul George Scripcaru.

Nici Primăria și nici cetățenii nu trebuie să își vadă doar interesul propriu în privința dezvoltării urbane

„Planificarea urbană este destinată cetățenilor și binelui lor, dar cetățenii tind să nu se gândească decât la interesul propriu. De partea cealaltă, administrația tinde să se gândească doar la funcționarea orașului, la lucrurile administrative și la rezolvarea unor probleme punctuale. Este deci foarte important ca ambele părți, atât cetățenii cât și administrația, să încerce să înțeleagă și problemele celeilalte părți. Planificarea urbană face exact acest lucru: conectează fiecare parte cu cealaltă, încercând să-și explice valorile ambelor părți. Nu există o rețetă a succesului, pentru că în fiecare proiect condițiile sunt diferite, dar cred că este foarte importantă concentrarea pe proiect, găsirea resurselor materiale și umane și adaptarea celor mai bune soluții la fiecare situație care apare. Fundamentul este cel mai important, iar acolo trebuie reuniți toți factorii de decizie – administrație, cetățeni, parteneri, mediu de afaceri etc -, pentru a găsi soluția care să fie acceptată de toți și să le aducă beneficii tuturor“ , a subliniat Tsuneo Noda, urbanist, primăria Yokohama.

O mai mare atenție pentru transportul public

„Problema proprietății este o problemă foarte sensibilă. Administrația japoneză a dat greș de foarte multe ori în implementarea unor proiecte de tip masterplan în Tokyo, din cauza opoziției unor anumiți proprietari. Pe de altă parte, noi am dezvoltat niște aptitudini speciale în a aștepta – uneori și 50 de ani- pentru a pune în practică unele dintre aceste proiecte. Trebuie să construiești un consens, dat fiind că este vorba de drumuri publice. În orașele mari ale lumii, oamenii încep să se mute înapoi în centrul orașului, pentru că în condițiile încălzirii globale și problemelor de mediu, nu mai poți să te extinzi prea mult. Singura soluție este o creștere a densității populației și o mai mare atenție a administrației către transportul public și către dezvoltarea concentrată a orașului, ceea ce nu se prea întâmplă în România la acest moment“, a remarcat Hiroshi Nishimaki, senior expert în planificare spațială a orașelor

După sesiunea de prezentări, delegația japoneză, împreună cu reprezentanții Băncii Mondiale și cei ai gazdelor vor efectua o serie de vizite în teren la unele obiective relevante pentru dezvoltarea orașului.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

2 Comentarii

  1. Decât că japonezii habar nu au (ca să nu zic că nici măcar nu visează) că spre deosebire de țara lor, la noi legea principală care reglează domeniul în discuție, este legea șpăgii, sub care s-au încălcat toate celelalte legi din domeniu. D’aia a și ajuns România să fie trimisă în judecată de către C. E pentru poluarea Brașovului, a Iașului și-a Bucureștiului. Doar acum, cu ocazia demiterii șefei DNA care a constituit principala protecție a ilegalităților primarului Scripcaru, se mai conturează speranța ca acesta să fie suspendat din funcție pentru abuz în serviciu.

  2. Uite cine vorbeste de legea spagii in Romanica fanarioto-pesedista, uitand ca Bucurestiul si Iasiul sunt conduse de o clica pesedisto-antenista (ma rog, primarul de la Iasi s-a trezit intre timp) !
    Dar propaganda turnatorului securisto-antenist voiculescu (infractor dovedit) inca functioneaza in Fanarul dracnian …
    Dar vremea cand pesedeii vor da socoteala pentru nelegiurile si jecmanelile non-stop nu e departe…
    Postacii pesedeilor in Brasov uita de raptul infractorilor nita – cancescu -ioan adam- fercala, ultimul un dinozaur iliescian neluat de guler inca si neazvarlit in haznaua istoriei devastarilor…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*