IT, Stiri Brasov

Operatorii telecom își ademenesc clienții cu viteze „fulger” la internet, dar de fapt acestea sunt chiar derizorii, conform monitorizărilor oficiale ale ANCOM

Vitezele reale de navigare pe internet în rețelele mobile sunt prezentate periodic într-un studiu realizat de catre ANCOM, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglemetare în Comunicații, în baza testelor făcute pe platforma Netograf.ro.

ANCOM realizează trimestrial, prin intermediul aplicaţiei Netograf.ro, statistici privind calitatea serviciului de internet fix şi mobil în România, printre care şi vitezele medii de descărcare a datelor, aşa cum au fost acestea experimentate de fiecare utilizator care a folosit aplicaţia pentru măsurători, separate în funcţie de operator. Aplicația Netograf a fost dezvoltată de către Autoritate tocmai pentru a fi un instrument independent, obiectiv și gratuit pentru a verifica și monitoriza permanent calitatea serviciului de internet pe care îl utilizează fiecare client.

Cum stă cu vitezele fiecare operator, în conformitate cu ultimele rapoarte publice ale ANCOM

Astfel, Digi le promite clienților viteze de 100 Mbps la download și 10 Mbps la upload. Cei de la Gadget.ro au descoperit de fapt că acestea sunt viteze relativ modeste pe care mai nimeni nu le primește în mod real (aglomerarea din celulă, în funcție de telefonul folosit ce s-ar putea să nu dispună de spectru pe 2600 MHz în banda 38 etc). În Netograf, Digi Mobil a obținut 9.45 Mbps la download și 3.10 Mbps la upload pe al doilea semestru din 2017.

La Orange, cea mai bună viteză este de 300 Mbps la download și 50 Mbps la upload – cel puțin la nivel teoretic. Orange a îmbunătățit infrastructura, iar în 95 de localități avem teoretic 4G+ care urcă până la 500 Mbps, iar 4G-ul se oprește la un maxim teoretic de 200 Mbps. Trebuie să aveți un telefon compatibil însă pentru aceste viteze: Huawei Mate 10 Pro, Samsung Galaxy S9 /S9+, Sony Xperia XZ1 (PF31), Sony Xperia XZ Premium (PF11), iPhone 8/8 plus, iPhone X. În testul Netograf pe al doilea semestru din 2017, Orange a atins 24.86 Mbps la download și 10.24 Mbps la upload. „Valorile sunt modeste față de promisiunile făcute în materialele de pe site, în comunicarea din social media etc”, au remarcat cei de la Gadget.ro

Vodafone Supernet 4.5G a fost anunțat prin octombrie 2017. La momentul respectiv ne spuneau că poți atinge viteze de până la 500 Mbps la download pe Samsung GALAXY S8 și S8 Plus, chiar și la 800 Mbps la 2 – 3 luni din momentul respectiv. Pe Netograf, Vodafone a strâns 24.60 Mbps la download și 12.95 Mbps la upload pe al doilea semestru din 2017.

Telekom spune că maximul ar de 150 Mbps în download, și nu oferă nicio informație legată de upload. În Netograf, Telekom a adunat viteze de 21.72 Mbps la download și 10.81 Mbps la upload, în linie cu ceea ce primim de la Orange și Vodafone.

În concluzie, discuția nu ar trebui să e despre maximul ce ar putea atins la nivel teoretic, ci de vitezele minim garantate de către ecare operator de telecomunicații în parte, suțin specialiștii în domeniul IT.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*