Social, Stiri Brasov

Mii de brașoveni sunt așteptați în stradă azi, dar și în zilele următoare, pentru a protesta față de modificările abuzive din Codul de Procedură Penală

Foto: Cătălin Chiciudean
Foto: Cătălin Chiciudean

Organizatorii protestelor de la Brașov împotriva modului în care a fost adoptat noul Cod de Procedură Penală anunță că și în această seară va avea loc un miting de protest în fața Prefecturii. Ca și aseară, ora la care brașovenii se pot întâlni în fața Prefecturii este 18.00. În plus, spun organizatorii, protestele vor continua și mâine, dar și în weekend, cu oră de începere 18.00.

Aseară, la primul protest organizat la Brașov după adoptarea noului Cod de Procedură Pernală, au fost prezenți peste 1.500 de brașoveni în mod constant. „Au fost vârfuri cu peste 2.500 de persoane, aproape 3.000, dar constant au fost 1.500, aproximativ”, au precizat organizatorii care se așteaptă și în serile următoare la o preență masivă, chiar dacă vremea nu se arată prea prietenoasă.

Noul Cod de Procedură Penală votat de Parlament vine şi cu o serie de modificări importante. Deşi în actualul Cod de procedură penală, avocatul inculpatului putea participa la audieri pentru a-şi înştiinţa mai departe clientul cu privire la parcursul actului de urmărire penală, potrivit noului text legislativ propus de PSD, în cameră cu victima sau cu martorul va fi prezent şi suspectul sau inculpatul. În cazul în care martorii se simt ameninţaţi, pot cere, potrivit legii, atât procurorului, cât şi judecătorului, să li se acorde statutul de martor ameninţat sau protejat, aducând însă probe şi indicii temeinice pentru ameninţare.

O altă prevedere nouă care îngreunează faza de urmărire penală este cea potrivit căreia înregistrările dintr-un caz care conduc la descoperirea şi altor infracţiuni nu mai pot fi folosite. „Mai exact, în cazul în care procurorul bănuieşte un suspect de proxenetism şi distrugere de bunuri, dar consideră că este mai uşor de demonstrat infracţiunea de distrugere de bunuri, va cere judecătorului de drepturi şi libertăţi mandat de ascultare pentru ultimul caz. Cu toate acestea, dacă în timpul interceptărilor, îi sunt demonstrate şi fapte de proxenetism, procurorul nu va mai putea folosi direct probele, ci va fi nevoit să ceară judecătorului un nou mandat de ascultare, fiind astfel întârziată întreaga anchetă“, au explicat surse judiciare.   La categoria măsurilor controversate a intrat şi articolul 421 potrivit căruia instanţa superioară nu mai putea dispune pedeapsă cu închisoare dacă în primă instanţă inculpatul era achitat, decât dacă se aduc probe noi. În urma criticilor apărute în presă, PSD a modificat pe ultima sută de metri textul final adăugând că, la apel, pot fi „readministrate probe sau administrate probe noi“, fapt redundant, deoarece şi în prezent sarcina instanţei de apel este de a readministra probele existente. Printre persoanele achitate în prima instanţă şi condamnate ulterior în apel se numără nume importante ca fraţii Becali, Cristi Borcea şi George Copos, găsiţi vinovaţi în „Dosarul Transferurilor“.

Noul cod de procedură penală propus de PSD-ALDE-UDMR specifică şi că, în cazul cercetării in rem – faza incipientă a cercetării, când se anchetează faptele fără a avea un suspect – dacă procurorul nu dispune de suficiente probe pentru începerea urmăririi penale în numele unei persoane după un an, dosarul se clasează. Deşi măsura este întâlnită şi în alte state, surse judiciare spun că „o astfel de modificare, în România, nu face decât să ducă la începerea urmăririi penale făcute pe repede-nainte sau la clasarea unui număr mare de dosare pentru care nu s-au putut găsi suficiente probe din cauza lipsei de procurori şi a instanţelor supraîncărcate“.   Un exemplu în care trecerea de la cercetarea in rem la in personam a durat mai mult de un an este şi cazul incendiului Colectiv, acolo unde ancheta a fost îngreunată din lipsă de probe. Potrivit noului cod de procedură penală, dosarul Colectiv ar fi trebuit clasat.

 

VIDEO Peste 1.500 de brașoveni sunt în marș prin oraș și cer alegeri anticipate

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*