Economic, Stiri Brasov

Salariile din sănătate au crescut cu 30% în ultimul an

Angajaţii din sectorul sănătate şi asistenţă socială au avut în luna aprilie un salariu mediu net de 3.486 de lei pe lună, în creştere cu 30% faţă de perioada similară din 2017, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Spre comparaţie, salariul mediu net la nivelul întregii economii a crescut cu 15% în ultimul an, până la 2.713 lei net pe lună.

„Câtă vreme creşterile de salarii din sectorul bugetar diminuează riscul de corupţie din sectorul public – pentru că multă vreme personalul statului din sectorul medical, de exemplu, a fost prost plătit – atunci aceste decizii ar putea avea efecte benefice. Ne-am plâns ani de zile că ne pleacă medicii după ce am investit în educaţia lor şi că avem un sistem medical la pământ. Creşterea veniturilor în acest sector poate fi benefică, pentru că reţine oamenii bine pregătiţi, creşte calitatea serviciilor oferite unei populaţii sărace şi reduce corupţia”, a spus Sorin Faur, fondator al Academiei de HR, companie de consultanţă în domeniul resurselor umane.

Deşi salariile celor aproape 385.000 de angajaţi care lucrează în sectorul sănătate şi asistenţă socială (dintre care majoritatea lucrează la stat) au crescut semnificativ în ultimul an, aceştia nu sunt cel mai bine plătiţi angajaţi din sectorul bugetar. Cele mai mari salarii din sectorul de stat sunt obţinute de către funcţionarii publici, unde salariul mediu a ajuns la 4.171 de lei net în luna aprilie, în creştere cu 18% faţă de perioada similară a anului trecut. Astfel, cei circa 207.000 de angajaţi din administraţie publică şi apărare câştigă, în medie, cu 20% mai mult decât angajaţii din sănătate şi cu 54% mai mult decât angajaţii plătiţi la nivelul salariului mediu pe economie.

În continuare, cele mai mici salarii din sectorul bugetar sunt obţinute de către cei 355.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ, care au câştigat, în medie, câte 2.793 de lei net în luna aprilie, în creştere cu 21% faţă de perioada similară din 2017.

„Este clar că majorările salariale din sectorul bugetar – în special din domeniul medical – afectează mediul privat, pentru că oamenii fie se mută de la privat la stat, fie se duc direct la stat să se angajeze, ca o primă opţiune”, a mai spus Sorin Faur.

„Întrebarea este însă dacă aceste majorări de salarii se reflectă sau nu în calitatea muncii depuse de aceşti angajaţi şi de valoarea adăugată pe care o aduce activitatea acestora”, a adăugat el.

Statisticile arată că, faţă de situaţia din 2008, salariile angajaţilor din sănătate au avut parte de cel mai ridicat salt comparativ cu restul sectoarelor din domeniul bugetar. Astfel, dacă în aprilie 2008 un angajat din sectorul „sănătate şi asistenţă socială” câştiga echivalentul a 91% din salariul mediu pe economie, în aprilie 2018 acesta a încasat echivalentul a 128% din salariul mediu net pe economie. Spre comparaţie, în aprilie 2008 un funcţionar public câştiga 160% din salariul mediu net pe economie (faţă de 154% din salariul mediu, cât câştigă în prezent), iar în educaţie ponderea a scăzut de la 109% din salariul mediu în aprilie 2008 la 103% în aprilie 2018.

Statul va cheltui anul acesta cu salariile bugetarilor circa 8,9% din PIB, în creştere faţă de nivelul de 8,3% din PIB în 2017 şi 7,5% din PIB în 2016. De altfel, salariile bugetarilor vor avea anul acesta cea mai ridicată pondere raportată la PIB din ultimii nouă ani.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*