Stiri Brasov

vibrate!festival – Inspirat de George Enescu, în anul Centenarului. Concertul de deschidere, la Tenis Arena

Ce de-a patra ediție a Vibrate!Festival va fi inspirată de compoziția vizionară a lui George Enescu, în anul Centenarului și începe în 17 iunie, la Tenis Arena.

„Preludiu la unison“, de George Enescu este compoziția sub semnul căreia vor sta concertele neconveționale din cadrul vibrate !festival de la Brașov.

„Așa cum diferitele instrumente ale orchestrei se reunesc într-o singură melodie în această piesă unică, ediția 2018 reunește sunetul, dansul și culoarea în spațiile cele mai incitante din Brașov, cu interpretări de clasă internațională ale tinerelor staruri ale scenei muzicii clasice“, a declarat Vlad Maistorovici, directorul festivalului vibrate!festival.

După succesul de anul trecut, ediția din acest an debutează la Tenis Arena, de această dată cu un ”match” între jazz și clasic. Spectatorii sunt invitați într-o încântătoare călătorie prin lucrări de referință ale repertoriului pentru coarde cu Gémeaux Quartett la Biserica Neagră, Biserica Romano-Catolică Sf. Petru și Pavel, și în cadrul Promenadei Muzicale, când vor descoperi Brașovul prin prisma muzicii clasice.

La Aula Universității Transilvania Centenarul va fi sărbătorit, îmbinând muzica de cameră cu cinematografia, cu Dan Dediu în dublul rol de compozitor și interpret. Ca în fiecare an, artiștii invitați împărtășesc experiența creativității cu tinerii în masterclass-uri, ateliere, discuții și expoziții.

 

vibrate!festival este despre muzica clasica si despre arte, despre excelenta si frumusete, despre prietenie si relaxare. Fidel crezului enuntat de la prima editie – muzica clasica este accesibila oricui si se poate canta in multe alte spatii decat in cele obisnuite – vibrate!festival aduce muzica de camera in locuri neconventionale, promovand totodata patrimoniul arhitectural al Brasovului.

Nascut in 2015, are ca fondatori pe violonistul si compozitorul Vlad Maistorovici, pianista Diana Ionescu si managerul cultural Madalin Iacob. Vlad si Diana de altfel sunt indragostiti de Brasov de multi ani (primul concert al lui Vlad a avut loc la Brasov pe cand avea doar 10 ani).

vibrate!festival incearca sa prezinta muzica clasica dincolo de cadrele conventionale si sa o aduca mai aproape de oameni. Toate concertele se intampla in locatii inedite, de la muzee la spatii in aer liber si de la cafenele la… terenuri de tenis.

vibrate!festival este mai mult decat despre muzica clasica.  La fiecare editie, muzica clasica se intalneste cu muzica rock, jazz sau pop, iar arta muzicala se imbina armonios cu artele vizuale. Cuvantul de ordine este „sinestezia” – trecerea experientei muzicale prin alte organe senzoriale.

Festival international bazat pe tineretea si excelenta muzicienilor invitati, vibrate!festival promoveaza muzica clasica intr-un mod dinamic, divers, transformand timp de o saptamana Brasovul intr-un spatiu de intalnire al iubitorilor de muzica si arte.

Din program

Ediția a IV-a a vibrate!festival începe duminică, 17 iunie, de la ora 19.00, la Tenis Arena. După marele succes al premierei de anul trecut, când Vivaldi în interpretarea orchestrei britanice Sinfonia Cymru a întâlnit la Tenis Arena starul român WTA Patricia Țig și senzaționala echipă brașoveană de sportivi juniori, anul acesta organizatorii îi aduc un omagiu lui Leonard Bernstein, cu un ”match” muzical între Luiza Zan & band și compoziții clasice inspirate din jazz, arbitrat de pianul de concert Kawai.

Miercuri, 20 iunie, la Kruhnen Musik Halle sunteți chemați să auziți „ Sarabande In Darkness“, un spectacol in memoriam Ingmar Bergman. Un concept inspirat de pasiunea pentru muzică a maestrului cinematografiei suedeze, care îmbină muzica de cameră și coregrafia. Piese muzicale extrase de pe coloanele sonore ale filmelor lui Ingmar Bergman, ca Sarabande pentru violoncel de Bach, Balada nr. 3 de Chopin sau Fȕr Elise de Beethoven, iluminate de coregrafia Petrei A. Binder.

În 21 iunie, de la ora 20.00, sunteți așteptați la Biserica Romano-Catolică Sf. Petru și Pavel la concertul „String Theory III“.Conceptul String Theory revine în vibrate!festival, cu două compoziții de referință din repertoriul francez pentru coarde: Cvartetul de Debussy și Concertul de Chausson, cu reputatul Gemeaux Quartet în compania fondatorilor vibrate!festival, Vlad Maistorovici și Diana Ionescu.

Biserica Neagră va fi scena spectacolului „ Metamorphosen“, vineri, 22 iunie, de la ora 18.00. Pentru prima dată la Biserica Neagră va răsuna într-o interpretare de excepție cutremurătorul poem Metamorphosen pentru septet de coarde de Richard Strauss. Alături, faimoasa sonată în sol minor pentru viola da gamba și orgă de Bach în interpretarea violoncelistului american Bartholomew LaFollette și a organistului brașovean Steffen Schlandt.

Punctul culminant al vibrate!festival este „ Promenada Muzicală“, programată sâmbătă, 23 iunie. Descoperiți Brașovul prin prisma muzicii clasice în Promenada Muzicală. Patru spații cum nu se poate mai diferite găzduiesc capodopere camerale de Mozart, Sibelius, Debussy și Mussorgsky, cât și o discuție informală despre leadership și echipă în muzica de cameră cu Cvartetului Gémeaux reunind patru naționalități. Intrați în joc alături de ei ca să descoperiți spațiul secret de la ora 19:00, și Visssual, cel mai nou spațiu cultural din Brașov.

Duminică, 24 iunie, de la ora 20.00, spectatorii sunt așteptați la Bastionul Țesătorilor. Muzicieni români și artiști ai festivalului se reunesc în ansamblul vibrate!festival superStrings Orchestra pentru un program muzical care include o interpretare epică a Preludiului la Unison de George Enescu, Dansuri Românești de Bartok alături de piese de Silvestri, Dinicu, Ravel și Xenakis. After-party de final de ediție cu Remus Miron și faimoasa lui colecție de vinyl-uri în Piața Sf. Ioan.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*