Economic, Stiri Brasov

Lidl a deschis un magazin în locul fostei fabrici de ciocolată Cibo. Este primul din Brașov cu acoperiș verde

Lidl a inaugurat ieri magazinul care a luiat locul fostei fabrici de ciocolată Poiana din Brașov, acesta fiind primul cu acoperiș verde din orașul de sub Tâmpa. Acesta este al treilea magazin cu acoperiș verde din România, după unitățile deschise în București și Constanța.  Noua unitate dispune de un format unic, cu fațadă din cărămidă aparentă și lemn, realizată special pentru a se încadra în specificul arhitectural local.

Acoperișul verde oferă o multitudine de beneficii ce țin de protecția mediului înconjurător. Acesta contribuie în primul rând la eficiența energetică a clădirii, prin menținerea unei temperaturi constante pe parcursul întregului an. Totodată, acoperișul verde reduce efectul de seră, prin absorbția prafului și a dioxidului de carbon și echilibrarea nivelului de oxigen. În același timp, vegetația amplasată pe acoperiș are rolul de a filtra în mod natural apa pluvială, datorită multiplelor straturi componente, și de a reduce în același timp cantitatea de apă deversată în sistemele de canalizare.

Printre elementele arhitecturale distincte ale magazinului Lidl din Brașov se numără și fațada realizată din cărămidă aparentă și lemn. Aceasta este special creată pentru a se încadra în peisajul arhitectural aparte al zonei.

Odată cu deschiderea unității, au fost create aproximativ 20 de noi locuri de muncă.

Magazinul are o suprafață de aproximativ 1,300 mp și peste 90 de locuri de parcare. Acesta este cel de-al șaselea magazin Lidl din municipiul Brașov.

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este unul dintre retailerii de top din Europa. Lidl este prezent în 30 de țări din toată lumea și operează aproximativ 10.000 de magazine și peste 150 de centre logistice în 28 de țări la nivel mondial.

Lidl România a plătit, în urmă cu patru ani, pentru achiziţia terenului pe care odinioară se întindea fabrica Cibo, 2,170 milioane de euro. Tranzacţia s-a încheiat doar după ce Consiliul Local Braşov a aprobat planul urbanistic zonal depus de Mondelez România, care prevede construirea unui ansamblu – format dintr-un hotel, un centru de conferinţe şi spaţii comerciale. Compania deține un teren de 13.000 de metri pătrați, o parte din acesta fiind alocat construcției unui hotel. Retailerul a anunțat, de asemenea, că „intenția de a vinde o parte din teren nu s-a concretizat încă”.

Kraft Foods, actuala Mondelez România, a anunţat în 2008 că va închide fabrica de ciocolată de la Braşov, aceasta fiind singura unitate de producţie la nivel local a companiei. Cei 440 de angajaţi ai fabricii au fost disponibilizaţi în mai multe etape, începând din luna iunie 2009. Potrivit conducerii companiei, motivul închiderii fabricii a fost imposibilitatea dezvoltării capacităţilor de producţie. „Din cauza limitărilor de spaţiu în clădirile existente şi locaţiei unităţii de producţie Kraft în mijlocul oraşului, creşterea capacităţii de producţie la Braşov nu este o opţiune viabilă. Au fost studiate capacităţile de producţie din cadrul fabricilor noastre şi identificate oportunităţile de a consolida producţia mai eficient, astfel încât să se asigure dimensiunea necesară pentru a susţine dezvoltarea viitoare. Transferul producţiei nu va afecta angajamentul nostru de a continua dezvoltarea afacerii din România”, spuneau reprezentanţii companiei.
Kraft Foods a mu
tat o parte importantă a producţiei, cea de tablete de ciocolată, în Bulgaria. De altfel, compania a făcut oferte de relocare în Bulgaria şi câtorva reprezentanţi ai managementului fabricii de la Braşov, dar aceştia au refuzat, datorită condiţiilor de viaţă din ţara de la sud de Dunăre. O mare parte din angajaţii companiei au fost preluaţi de firma Rap Confectionary, unde produc cioclată pentru diverse branduri.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Dar hotelul, unde este hotelul?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*