Stiri Brasov, Turism

Din toamnă, Cetatea Râșnov ar urma să se închidă pentru a începe proiectul renovare, în valoare de aproape 15 milioane de lei

Licitația în vederea realizării lucrărilor de reabilitare a Cetății Râșnov a ajuns la faza de evaluare financiară a ofertelor financiare depuse de către cele trei asocieri de firme. „Dacă nu avem contestații, până la sfârșitul acestei luni am putea desemna câștigătorul, astfel ca în luna august să predăm amplasamentul, iar într-o lună să avem deja realizat proiectul tehnic și să înceapă lucrările. Până acum, nu am avut probleme în ceea ce privește derularea procedurii, comisia de evaluare a transmis chiar 20 de solicitări de clarificare către ofertanți, iar răspunsurile ne-au fost transmise destul de repede”, a explicat primarul Râșnovului, Liviu Butnariu.

Investiția va fi derulată cu fonduri obținute de la Uniunea Europeană, contractul de finanţare fiind semnat în data de 30 iunie 2017, iar proiectul are o valoare estimată de 14,89 milioane de lei. Printre cei care s-au înscris la această licitație se numără companiile Dacia Building Structures SRL în asociere cu Research Consrozio Stabile Societa Consortile și Groma Societa di Ingegneria, Euras SRL în asociere cu Antrepriza Montaj Instalații, Arh.Service Guttmann & Comp SRL și alți subcontractanți și Romconstruct Group SRL în asociere cu Concas SA și Crindesign Proiect SRL.

Lucrările ar urma să dureze 24 de luni şi, având în vedere amploarea şi complexitatea lucrărilor, Cetatea de Sus va fi închisă, urmând să rămână deschisă numai Grădina Cetăţii, în care se vor organiza evenimentele incluse în agenda culturală a Râşnovului. În primă fază vor fi dezafectate toate amenajările neautorizate efectuate în perioada 2000-2006, când monumentul a fost administrat de un investitor italian. Practic, vor dispărea centurile de beton, se va desfiinţa placa de beton din zona capelei, precum şi toate celelalte „modernizări” efectuate cu plăci ceramice (faianţă şi gresie), ciment sau alte materiale care nu au legătură cu specificul acestui monument.

În cea de-a doua etapă se vor efectua lucrări de consolidare, vor fi reconstruite total sau parţial (în funcţie de starea actuală) Turnul Gotic şi Turnul adosat, turnul prăbuşit şi şarpanta Turnului Triunghiular. De asemenea, vor fi reconstruite două căsuţe din grupul aflat în zona Turnului Armelor, iar zidurile de apărare vor fi refăcute cu ajutorul materialelor tradiţionale. Proiectul mai prevede refacerea porţii de acces din zona Turnului Armelor, dar şi restaurarea sistemului de apărare de tip „gură de lup” care exista în această zonă. În programul de lucrări sunt incluse şi elementele de tâmplărie, dar şi decoraţiunile. După ce aceste lucrări vor fi terminate se va trece la faza de modernizare, ce presupune realizarea instalaţiilor electrice, a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizarea, dar şi instalarea unor sisteme de încălzire.

Restaurarea cetăţii a fost luată în calcul încă din anul 2010, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că monumentul aparţine comunităţii râşnovene, dar la momentul respectiv era prea târziu pentru a se depune o cerere de finanţare prin fonduri europene, axele de finanţare fiind închise.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*