IT, Stiri Brasov

Un nou program de finantare pentru firmele membre in clustere IT

IMM-urile membre in clusterele de IT vor putea aplica in acest an la o noua finantare pentru dezvoltarea de produse, servicii si aplicatii IT inovatoare. Finantarea va fi disponibila prin Programului Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020 – Acţiunea 2.2.1 – Sprijinirea creșterii valorii adăugate generate de sectorul TIC și a inovării în domeniu prin dezvoltarea de clustere, apelul de proiecte avand un buget total de 25 de milioane de euro. Valoarea finanțării nerambursabile ce poate fi obtinuta pentru un proiect este de minim 500.000 euro si maxim 2.500.000 euro, procentul de finantare variind intre 50% pentru inovarea de proces şi organizaţională, 60% pentru cercetare industriala, 80% pentru cercetare experimentală si 100% pentru ajutorul de minimis.

In forma actuala a ghidului, prin acest program de finantare vor fi eligible: achiziţionarea de hardware IT, amenajarea de data centere, achiziţionarea de aplicaţii software, cheltuieli cu cercetători, tehnicieni şi personal auxiliar, promovarea produsului/serviciului dezvoltat prin proiect, servicii de consultanţă, avize, acorduri si autorizaţii. Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Comunicațiilor au publicat în dezbatere publică propunerea de ghid al solicitantului, modelul de plan de afaceri și celelalte documente aferente finantarii AICI. Cei interesați pot transmite observatii până pe 24 iunie 2018 prin e-mail: fonduri.oipsi@comunicatii.gov.ro.

Ionut Tata, presedintele Clusterului pentru Inovare si Tehnologie considera ca aceasta finantare este bine-venita dar ca ghidul de finantare necesita cateva modificari esentiale. „Acest apel de proiecte isi propune sa faca doua lucruri. In primul rand isi propune sa sprijine firmele de IT din Romania sa dezvolte produse, servicii sau aplicatii proprii, pe care sa le poata comercializa pe o piata globala. In al doilea rand, isi propune sa rezolve problemele de absorbtie pe care autoritatile romane le au inclusive in cee ace priveste axa 2 din POC, dedicate sectorului TIC. Ca sa intelegem mai bine ultima idee, trebuie sa ne uitam la specificul finantarii – din plafoanele si procentele de finantare, vedem clar ca sunt incurajate proiectele mari de dezvoltare, cu valori intre aproximativ 700.000 euro si 3.500.000 euro si 10 proiecte ce solicita plafonul maxim de finantare ar putea epuiza intreg bugetul apelului. Acest lucru nu cred ca este in concordanta cu nevoile reale din piata, deoarece spre exemplu costurile pentru dezvoltarea unei aplicatii mobile se pot incadra si in intervalul 30.000 euro -100.000 euro. Vom transmite acest feedback catre autoritati, si vom solicita scaderea plafonului finantarii acordate pana la un plafon decent, de exemplu 100.000 sau 200.000 euro. Chiar daca aceasta scadere va insemna o incarcare mai mare pentru organismal intermediar, credem ca ar fi mai benefica pentru nevoile reale ale pietei si ambitiile programului de dezvoltare a sectorului TIC.

Acelasi program de finantare a fost disponibil si in urma cu doi ani de zile, moment la care mai multe firme de pe piata brasoveana au demarat proiectele de inovare. Ionut Tata a declarat: „La apelul anterior, 8 firme membre ale Clusterului pentru Inovare si Tehnologie au obtinut finantare pentru dezvoltarea de noi produse si servicii IT. Aceste proiecte ale membrilor sunt foarte diverse, de la dezvoltarea de solutii IT tip ERP, pana la dezvoltarea de solutii inovative care integreaza inteligenta artificiala si computer vision. Din pacate, datorita timpului relativ lung scurs intre momentul depunerii proiectelor si al procedurilor dificile de implementare, doi membri au renuntat la proiectele pe care le-au castigat si au preferat sa le finanteze prin investitii private. Intre timp se pare ca autoritatile intentioneaza sa simplifice procedurile de aprobare si implementare, mai ales ca nivelul general de absorbtie al fondurilor europene in Romania este unul foarte scazut.”

“Ma astepta ca in cadrul acestui nou apel sa aplice din nou 4-5 membri ai clusterului, pentru a lucra la dezvoltarea noului val de tehnologii, de la blockchain la industrie 4.0.  Intr-o masura foarte mare va fi essential modul in care vor fi gandite si pregatite proiectele. Metodologia specifica proiectelor europene este diferita de cea specifica industriei IT, si multe companii obisnuite sa lucreze mai “lean” va trebui sa respecte o serie de proceduri mai sofisticate. Exista multe firme de IT care au renuntat la proiecte castigate, deoarece nu au putut mula asteptarile lor dupa procedurile specific fondurilor europene. De aceea conteaza foarte mult ca firmele sa lucreze cu consultanti experimentati sau sa se consulte cu staff-urile clusterelor de care apartin. Vom organiza o serie de consultari cu membri nostri pentru a vedea care este feedback-ul lor la forma actuala a ghidului, si pentru a vedea cum ii putem asista in pregatirea de proiecte” a incheiat presedintele clusterului.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*