Imobiliare, Stiri Brasov

Dezvoltatorii imobiliari din Tractorul și-au luat angajamentul că împreună cu Primăria vor moderniza cel puțin străzile principale din noul cartier

Foto: Madalina Moldoveanu

Primarul George Scripcaru a avut astăzi o nouă întâlnire cu dezvoltatorii imobiliari din zona Tractorul, întâlnire la care a participat şi Comisarul-Şef al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Braşov (CRPC), Sorin Susanu, instituţie care, alături de Municipalitate, a iniţiat aceste întâlniri. Subiectul discuţiilor a fost legat de demersurile pe care dezvoltatorii s-au angajat că le vor iniţia de la ultima întâlnire, cea de săptămâna trecută, pentru rezolvarea problemelor din această zonă, în special a străzilor.

,,Astăzi am avut cea de a doua întâlnire din această perioadă, întâlnire la care dezvoltatorii trebuia să prezinte modul concret în care se vor implica în rezolvarea problemelor cu care se confruntă această zonă. Mă bucur să constat că o mare parte dintre aceştia au înţeles, cel puţin la nivel de angajament, că trebuie să se implice în asigurarea unor condiţii normale pentru cetăţenii municipiului Braşov care locuiesc în această zonă şi care au cumpărat de la ei nu doar pereţii unui apartament, ci o locuinţă într-un oraş, cu tot ceea ce presupune acest lucru, străzi, trotuare, zone verzi, parcuri etc. Ieri, 29 mai, a fost înregistrată o minută a unei întâlniri între reprezentanţii a 16 companii care construiesc sau au construit în acea zonă. Cu excepţia unei singure companii (care deşi şi-a dat verbal acordul, nu a putut semna acest angajament pentru că la întâlnire nu a participat reprezentantul legal), toţi ceilalţi au luat decizia să îşi aleagă un reprezentant care să rezolve, în numele lor, problemele legate de infrastructură”, a spus primarul.

Ce străzi ar urma să fie modernizate

Astfel, în această etapă, investitorii vor ca, în parteneriat cu Municipalitatea, să rezolve situaţia următoarelor străzi: str. N. Labiş (sector cuprins între 13 Decembrie şi str. 1 Decembrie + 200 m); str. I.C. Brătianu (sector cuprins între 13 Decembrie şi str. Liviu Rebreanu); str. Ioan Popasu (sector cuprins între 13 Decembrie şi str. 1 Decembrie); str. Emanoil Bernfeld (tronson cuprins între str. Ştefan Baciu şi str. Ioan Popasu); str. Ioan Ursu (tronson cuprins între str. Ştefan Baciu şi str. Ioan Popasu, inclusiv sectorul până la str. 13 Decembrie); str. 1 Decembrie 1918 (tronson curpins între Ioan Socec şi str. I.C. Brătianu); str. Ştefan Baciu. Pentru aceste străzi, reprezentaţii companiilor s-au angajat să deruleze următoarele activităţi: solicitare certificate de urbanism pentru fiecare stradă/tronson, identificarea soluţiilor pentru reglementarea situaţiei juridice a terenurilor aferente străzilor, realizare documentaţie DTAC, susţinere financiară a acestor activităţi. „Le-am solicitat ca, pe lângă această minută a întâlnirii de ieri, să prezinte şi o împuternicire oficială pentru reprezentantul lor, cu toate obligaţiile asumate în documentul depus ieri. Mâine (31 mai, n.n.) va avea loc prima întâlnire de lucru între reprezentanţii investitorilor şi cei ai Primăriei Braşov pentru pregătirea documentaţiilor necesare în vederea obţinerii certificatelor de urbanism. Dacă dezvoltatorii imobiliari din Tractorul îşi vor respecta angajamentul, străzile principale din cartier vor fi modernizate în perioada următoare. Noi suntem pregătiţi să rezolvăm partea care ne revine nouă”, a declarat primarul George Scripcaru, la sfârşitul întâlnirii.

Dezvoltatorii, reclamați la Protecția Consumatorilor

Sorin Susanu le-a atras atenţia celor prezenţi că, în ultima perioadă, Protecția Consumatorilor se confruntă cu mai multe sesizări din partea celor care locuiesc în zonă şi că multe dintre aceste sesizări sunt justificate:

,,Am dorit să avem această discuţie cu dezvoltatorii pentru că obiectivul nostru este să rezolvăm problemele cetăţenilor din zonă, nu neapărat să îi sancţionăm pe cei care construiesc. În acest sens i-am informat cu privire la faptul că CRPC oferă consiliere gratuită şi chiar le-am recomandat să apeleze cu încredere la serviciile noastre, mai ales în ceea ce priveşte încheierea contractelor. În cazul unora dintre aceste documente am observat că sunt şi prevederi care pot fi intepretate ca abuzive, de exemplu: obligarea proprietarilor să încheie contract cu o anumite firmă pentru întreţinerea spaţiilor verzi sau cu un singur furnizor de internet. Sunt şi situaţii în care locatarii nu au propriul contract cu furnizorul de energie, ci acestuia i se revinde curentul de către dezvoltator. Nu este o situaţie generalizată, dar există şi astfel de exemple. Din punctul nostru de vedere este foarte important ca dezvoltatorii să ţină cont de câteva elemente: contorizare individuală pentru toate tipurile de utilităţi, încheierea precontractului sau a promisiunii de vânzare să se facă după eliberarea autorizaţiei de construire. Ei mai trebuie să fie atenţi şi la faptul că imaginea locuinţelor, a blocurilor şi a spaţiilor aferente acestora – pe care o promovează la târguri sau pe site-uri – trebuie să corespundă cu produsul pe care îl livrează clienţilor”, a declarat acesta.

În partea a doua a întâlnirii, discuţia primarului cu dezvoltatorii a vizat prevederile din proiectul de hotărâre care regelementează condiţiile pentru dezvoltările imobiliare viitoare, printre care: reglementarea situaţiei drumurilor din faza de proiect, inclusiv elaborarea proiectelor tehnice pentru aceste drumuri, prezentarea soluţiei de transport public, piste pentru biciclete, stabilirea foarte clară a zonei destinată construirii facilităţilor pentru învăţământ (creşă, grădiniţă, şcoală), platforme de depozitare a deşeurilor, îngropate si cu pubele pentru colectarea selectivă. O parte dintre cei prezenţi au solicitat adăugarea unor prevederi sau modificarea altora, asfel încât proiectul de hotărâre va conţine şi propunerile venite din partea dezvoltatorilor.

Primăria le dă ultimatum dezvoltatorilor imobiliari din Tractorul: ori fac drumurile, ori se suspendă eliberarea autorizaţiilor de construire

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*