Economic, Stiri Brasov

Irlandezii de la CRH vor să investească în echipamente noi la fabrica de ciment de la Hoghiz

„Ne uităm la oportunităţi în zona materialelor de construcţii, prin achiziţii sau extinderi. La nivel mondial, CRH face tranzacţii anual, aşa că nu excludem posibilitatea uneia şi în România, în 2018 sau în 2019. Totul depinde însă de investiţiile în infrastructură”, spune Gustavo Navarro, managing director al CRH România.

Compania are în România două fabrici, la Hoghiz şi Medgidia, alături de o staţie de măcinare la Târgu Jiu. Pentru următorii trei ani, irlandezii vor să investească în special în unitatea de producţie din Medgidia în surse alternative de energie, pentru a reduce costurile în acest sector.

În fabrica din Hoghiz, CRH vrea să investească în echipamente, iar ca urmare a banilor alocaţi în această direcţie, va creşte şi capacitatea de producţie a fabricii cu circa 5-10%.

În total, cele două fabrici ale CRH au o capacitate de 3,2 milioane de tone de ciment pe an. Toate proiectele de expansiune a irlandezilor în România sunt însă în strânsă legătură cu starea infrastructurii, un capitol la care România mai are mult de recuperat pentru a ajunge la nivelul celorlalte ţări europene.

„Ne îngrijorează situaţia drumurilor din România. Nu văd o îmbunătăţire a stării infrastructurii în următorii doi ani în România, dar cred că după acest termen lucrurile vor evolua. În doi ani, va fi un adevărat boom în infrastructură aici”, spune Gustavo Navarro.

Între timp însă, compania se confruntă frecvent cu probleme cauzate de starea proastă a drumurilor.

„În fiecare săptămână avem un accident în care sunt implicate maşinile care transportă produsele noastre pe drumurile din România, din cauza infrastructurii. Noi vindem în toate zonele ţării, dar centrul şi nord-vestul ţării atrag cea mai mare cerere.”

Compania are contracte cu 25 de transportatori locali, majoritatea asigurând transportul doar pe regiuni, nu dintr-un capăt în altul al ţării. Deşi contractele sunt încheiate între CRH şi compania transportatoare, clientul final este cel care suportă cheltuielile.

România are o pondere foarte mică în portofoliul irlandezilor de la CRH, de sub cinci procente, însă potenţialul de dezvoltare este mai mare decât în alte ţări, unde prezenţa companiei este mai mare.

„Serbia, Slovacia, Ungaria, Ucraina sunt pieţe mature, importante pentru CRH, însă potenţialul de creştere este mult mai mare în România.”

În vara anului 2015, producătorul irlandez de materiale de construcţii CRH a cumpărat activele Lafarge România în contextul fuziunii dintre Lafarge şi Holcim la nivel global. CRH a preluat atunci de la Lafarge uzinele de ciment de la Medgidia şi Hoghiz, staţia de măcinare de la Târgu Jiu, precum şi mai multe cariere, balastiere şi staţii de betoane. „În anii dinaintea preluării fabricilor de către CRH, cei de la Lafarge nu investiseră prea mult în ele, astfel că am fost nevoiţi să facem noi investiţii mai mari în modernizarea lor”, spune Gustavo Navarro.

Din grupul CRH în România fac parte firmele CRH Ciment – divizia principală, responsabilă cu producţia şi comercializarea cimentului, Elpreco – producţia de BCA, şi Ferobeton – prin care se produc prefabricate, segment în care CRH ar vrea să se extindă. CRH lucrează cu 1.300 de angajaţi, la o rată de înlocuire de 5% din salariaţi anual.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*