IT, Stiri Brasov

ANCOM: cele mai mari viteze de internet pentru download, înregistrate în rețelele RCS&RDS și Orange

În a doua parte a anului 2017, utilizatorii de internet din România au experimentat viteze medii de descarcare in crestere, de 115 Mbps pentru internet fix si 20 Mbps pentru internet mobil, conform statisticilor privind calitatea serviciului de internet fix si mobil din Romania, actualizate astazi pe Netograf.ro. Sorin Grindeanu, presedintele arbitrului telecom (ANCOM) a precizat că RCS&RDS a furnizat cele mai mari viteze medi de internet fix (132,6 Mbps – download si 125,51 Mbps upload), in timp ce la internetul mobil, Orange a furnizat cele mai mari viteze medii de download – 24,86 Mbps, iar Vodafone a avut cele mai mari viteze medii de upload – 12,95 Mbps.

Practic Netograf.ro este aplicatia de monitorizare si evaluare a calitatii serviciului de acces la internet, dezvoltata de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor din Romania un instrument independent (nu depinde de serverele puse la dispozitie de furnizori si/sau de amplasarea acestora), obiectiv (prezinta calitatea serviciului de acces la internet asa cum este ea experimentata de utilizatori, aceasta masurandu-se in raport cu un punct unic pentru toti utilizatorii de servicii de acces la internet din Romania) si gratuit.

Evoluția vitezelor medii de download și upload

Testele efectuate pe www.netograf.ro arata ca in semestrul II 2017 utilizatorii romani au experimentat viteze de download date internet fix in crestere cu 5,5% la nivel national si viteze de download date internet mobil mai mari cu 4,3%, fata de semestrul I 2017.

Tendinta de crestere se observa si in ceea ce priveste viteza medie de upload pentru serviciile mobile, de la 8,60 Mbps in primul semestru al anului trecut la 9,49 Mbps (+10%) in cel de-al doilea semestru. Viteza medie de upload  pentru serviciile fixe ramane aproximativ constanta la 92,77 Mbps.

Cum sunt generate statisticile Netograf.ro

ANCOM realizeaza, prin intermediul aplicatiei Netograf.ro, statistici semestriale si anuale privind calitatea serviciului de acces la internet fix si mobil din Romania, printre care si vitezele medii de descarcare a datelor, asa cum au fost acestea experimentate de fiecare utilizator care a efectuat masuratori prin intermediul aplicatiei, separate in functie de operator.

Statisticile au fost generate de Netograf.ro pe baza unui numar de peste 273.000 de teste efectuate de utilizatori in anul 2017, care au fost validate si utilizate in procesul de generare a statisticilor. Dintre acestea, peste 138.000 de teste au fost efectuate pe parcursul celui de-al doilea semestru. Netograf.ro testeaza calitatea conexiunii intre echipamentul terminal al utilizatorului final si un server de test conectat la nodurile nationale publice de tip internet interexchange.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*