Stiri Brasov, Turism

Începând din 1 aprilie, hotelierii brașoveni vor plăti taxa specială de promovare: 1 leu/zi/turist

foto: Andrei Paul

Consilierii locali brașoveni au adoptat în luna februarie o hotărâre ce prevede instituirea unei taxe speciale pentru promovarea turistică. Aceasta se aplică unităților de cazare și este de 1 lei pe zi pentru fiecare turist,  aceasta urmând a se încasa de către companiile hoteliere, o dată cu luarea în evidență a persoanelor cazate în municpiului Braşov. De asemenea, de la bugetul local va fi alocată o sumă echivalentă, practic o dublare a taxei, ce se va folosi tot pentru promovare. „Această taxă era prevazută de vechea reglementare fiscală ca și taxă locală și nu taxă specială sub denumirea de taxă hotelieră. Eliminarea acesteia de către actuala reglementare fiscală a generat diminuarea pe de o parte a bugetului local, iar pe de altă parte rămânerea fără suport financiar a activitații de promovare turistică. Precizăm că în vechea reglementare fiscală a fost stabilită într-un procent de la 1% – 5%, iar în ultima perioada de valabilitate a reglementării a fost stabilită în procent de 1% din valoarea totală a cazării. În urma eliminării acesteia ca și taxă hoteliera legiuitorul a creat posibilitatea deliberativului local, pentru asigurarea resurselor financiare de promovare turistică, instituirea acesteia ca taxă specială în condițiile art. 484 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal”, au explicat reprezentanții Direcției Fiscale Brașov.

Unitatea de cazare are obligația de a vărsa taxa colectată la bugetul local al municipiului Brașov până în data de 10 inclusiv a lunii următoare celei în care s-a colectat. În schimb, pentru neplata la termen se percep majorări de întârziere în cotă de 1% din cuantumul sumei datorate, pentru fiecare lună sau fracţiune de lună începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate, inclusiv. Totodată, reprezentanții Direcței Fsicale au subliniat faptul că banii colectați din această taxă vor putea fi folosiți doar pentru promovarea turstică a municipiului, prevederile Codului Fiscal fiind explicite în ceea ce privește utilizarea banilor obținuți din taxe speciale.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*